Les Corts validen els decrets d'emergència del Consell per a afrontar el coronavirus
Vox ha votat en contra de les mesures de suport als autònoms, mentre que el PP s’hi ha abstingut.
El ple de les Corts ha validat aquest dijous dos decrets lleis que el Consell va aprovar per a pal·liar els efectes de l’emergència sanitària. El primer, sobre mesures urgents de suport econòmic i financer per a les persones treballadores autònomes i el segon, sobre ajudes en l’àmbit de l’educació, de la cultura i de l’esport.
Pel que fa a les mesures de suport per als treballadors autònoms, la norma ha tirat endavant amb el suport dels partits del Botànic –el PSPV, Compromís i Unides Podem– i Ciutadans, amb l’abstenció del Partit Popular i el vot en contra dels diputats de Vox. Tant els populars com Vox han coincidit a destacar que es tracta d'ajudes insuficients i que deixen fora alguns col·lectius com els mutualistes.
Es tracta d’un decret llei amb ajudes per als negocis que hagen hagut de tancar, crèdits al 0% d'interés per a donar liquiditat a empreses i l'ajornament d'impostos que depenen de l'administració autonòmica. Les ajudes són tramitades per Labora i pujaran a 1.500 euros en el cas de negocis que hagen hagut de tancar i a 750 euros per als que hagen patit disminució d'ingressos en les condicions que estableix el reial decret pel qual es declara l'estat d'alarma. Es preveu destinar un total de 57,5 milions d'euros a aquestes subvencions.
Unanimitat per a adaptar l’admissió del curs escolar 2020-2021
Sobre el decret llei de mesures urgents per a pal·liar la crisi en l'àmbit educatiu, cultural i esportiu, ha obtingut el suport unànime de tots els diputats i diputades de la cambra.
En concret, la norma estableix que el procediment d'admissió en educació infantil, primària, ESO, batxillerat i FP per al curs 2020-2021 es tramitarà de manera electrònica per a evitar "al màxim" els desplaçaments, encara que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha garantit que hi haurà punts d'atenció per a les persones que no disposen de mitjans.
També prorroga les àrees d'influència vigents en el curs actual a l'efecte d'escolarització, a fi de mantindre l'estabilitat i la continuïtat i que "no hi haja canvis d'última hora". La intenció és "avançar el procés i arribar a temps en les millors condicions".
En paral·lel, ajorna un any la implantació del programa d'educació plurilingüe i intercultural (Pepli) a l’ESO, batxillerat, FP i formació de persones adultes, per la qual cosa tots els centres mantindran els mateixos nivells.
Els partits del Botànic demanen un pla europeu de reconstrucció amb eurobons
Durant la sessió de les Corts, el PSPV, Compromís i Unides Podem han anunciat que han presentat una iniciativa en què demanen un pla europeu de reconstrucció després de la crisi del coronavirus, un programa que incorpore com a mesura "irrenunciable" una política de mutualització del deute a través de l'emissió d'eurobons. A més, proposen que incorpore "inversions massives" per a reactivar els sectors productius i que es fonamente en la transició ecològica de l'economia.