Per què es contagien persones ja vacunades?
Els experts responen alguns dels dubtes al voltant de la vacunació contra la Covid-19.
A Daimús (Safor), s'ha detectat un brot de Covid, amb 16 afectats, a la residència de majors San Carles on ja s'havia administrat la primera dosi de la vacuna. El mateix ha passat en dues residències més a la Comunitat Valenciana, a Vinaròs, en un brot de 21 persones, i a Cocentaina, on hi ha 52 casos a la residència DomusVi. A mesura que avança la pandèmia van sorgint preguntes i dubtes. Primer, va ser al voltant dels símptomes. Després, sobre les seqüeles, per mencionar-ne alguns. Ara, alguns dubtes giren al voltant de la vacunació. Per què es contagien persones ja vacunades? Es pot transmetre el virus després que la persona està immunitzada?
Els experts consideren que la raó dels contagis és que no s'ha completat el procés de vacunació. "Una persona pot estar vacunada, pot infectar-se i potencialment pot infectar un altre", explica Sonia Zúñiga, investigadora del CNB-CSIC. "Fins a una setmana o deu dies després de la segona dosi no s'assoleix la immunitat", afegeix José Antonio Forcada, president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes. "Una persona que està vacunada es pot infectar", coincideix l'investigador Salvador Peiró, de Fisabio. Peiró explica que quan es diu que la vacuna actual té una efectivitat del 95%, vol dir que hi ha un 5% dels casos en els quals no funcionarà.
Moltes de les persones vacunades amb la primera dosi presenten símptomes lleus. Zúñiga adverteix també que poden donar-se casos d'un 50% que desenvolupen símptomes més greus després de la primera dosi de la vacuna. Els contagis, d'altra banda, no paralitzen el procés de vacunació. "Rebràs la segona dosi si t'infectes una vegada finalitze el període d'aïllament", remarca Forcada.
La vacuna necessita un període per a fer efecte. Peiró explica que la vacuna no comença a fer efecte fins una setmana després de la segona dosi i a partir de la segona setmana de la primera dosi ja "caldria esperar que la gent tinguera quadres més suaus" en cas d'infectar-se. L'investigador de Fisabio puntualitza també que aquestes vacunes són "més protectores" que altres més habituals com les de la grip.
Hi ha altres preguntes que necessiten l'experiència que dona el temps. En principi, una persona immunitzada pot transmetre el virus a una altra però Peiró puntualitza que "no està clar en quina proporció podrien passar la malaltia". Per aquest motiu, l'investigador defén que les mesures de seguretat han de ser les mateixes per a les persones vacunades que per a les no vacunades.