El Consell de Ministres aprovarà la flexibilització dels ERTO i una nova línia de 24.500 milions en avals de l’ICO

L’executiu impulsarà un paquet d’ajudes immediates per als professionals del sector cultural.

La flexibilització dels ERTO és una de les qüestions que tindrà sobre la taula el Consell de Ministres
La flexibilització dels ERTO és una de les qüestions que tindrà sobre la taula el Consell de Ministres / Pixabay

El govern espanyol aprovarà els primers 24.500 milions de la tercera línia d’avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a autònoms i pimes, que suposarà aportar uns altres 100.000 milions d’euros més al teixit empresarial afectat per la pandèmia. El Consell de Ministres també aprovarà la flexibilització dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), per a allargar-los fins que acabe l’última fase de la desescalada.

Amb els nous avals de l’ICO, el govern espanyol busca “dotar de liquiditat” les xicotetes empreses i els autònoms que més estan pating les conseqüències econòmiques de la pandèmia, segons va avançar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

Dels 24.500 milions que s’aprovaran aquest dimarts, 10.000 milions es destinaran als autònoms i pimes i 10.000 milions per a la resta d'empreses, mentre que 4.000 milions serviran per a avalar els pagarés incorporats al mercat de renda fixa de l'Associació d'Intermediaris d'Actius Financers i al mercat alternatiu de renda fixa. Els 400 milions restants es reservaran per a Cersa, l'empresa de refinançament o cobertura parcial del risc assumit per les xicotetes i mitjanes empreses que necessiten garanties addicionals.

També en clau laboral, el govern té previst aprovar una flexibilització dels ERTO que s’han declarat arran de la pandèmia. En principi, la data d’expiració d’aquests expedients venceria amb l’alçament de l’estat d’alarma, però l’executiu apostaria per prorrogar-los automàticament fins que comence el que s’ha qualificat de “nova normalitat”, és a dir, quan acabe la tercera fase del pla de desescalada, a la fi de juny, com a molt prompte. La pròrroga de l’estat d’alarma és un altre dels assumptes que es debatran aquesta setmana i, a diferència de les pròrrogues anteriors, sembla que Sánchez no té garantits tants suports per les ocasions prèvies.

D’altra banda, unes altres de les ajudes més esperades són les referides al sector cultural. Els ministres de Cultura i Hisenda es van comprometre a impulsar-les "en el mínim temps possible" en la reunió que van mantindre amb el sector el 17 d’abril. De fet, els professionals d’aquest àmbit esperaven que el paquet de mesures s’aprovara dimarts passat, però aspectes com la protecció per desocupació dels treballadors d'aquest àmbit, van retardar l’aprovació de les ajudes.

Ajudes per a les arts escèniques, el cinema i l'art

No han transcendit en què consistiran aquestes ajudes per al sector cultural, però els representants del govern es van comprometre a treballar en una "estratègia d'actuació a dues velocitats: una, amb propostes d'aplicació urgent i immediata que oferisca una xarxa de protecció al sector, i una altra, a mitjà termini, amb reformes que permeten la reactivació", quan acabe l’estat d'alarma i la crisi sanitària. D’acord amb aquesta planificació, les ajudes que s’aprovaran aquest dimarts seran les primeres.

Entre les peticions de les diferents àrees del sector cultural estan la reducció de l'IVA; la creació d'un fons que compense la falta d'ingressos mentre els cines i els teatres estiguen tancats; ajudes específiques per al sector de l'art o la dotació d'una línia ICO amb condicions semblants a les del sector turístic. També que s'acceleren les devolucions de l'IVA pendents, a més de la bonificació i l’exempció en el pagament dels impostos com l'IBI o l'IAE, l'adaptació dels ERTO per força major a les particularitats del sector, la definició de protocols de seguretat per a rodatges i l’assistència a sales d'espectacles o la declaració del llibre com a bé de primera necessitat.

També et pot interessar

stats