El Consell de Ministres aprova la cinquena pròrroga enmig de tensions internes pel pacte amb EH Bildu

Les diferències entre PSOE i Unides Podem sobre la derogació de la reforma laboral desestabilitzen l'executiu espanyol.

Pablo Echenique (Unides-Podem), Adriana Lastra (PSOE), Enrique Santiago (Unides-Podem) i Mertxe Aizpurua (EH Bildu), dimecres en el Congrés
Pablo Echenique (Unides-Podem), Adriana Lastra (PSOE), Enrique Santiago (Unides-Podem) i Mertxe Aizpurua (EH Bildu), dimecres en el Congrés / Mariscal (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reuneix aquest divendres el Consell de Ministres per a aprovar definitivament la pròrroga de l'estat d'alarma autoritzada pel Congrés, que s'estendrà fins al 7 de juny i no fins al final de la desescalada, com inicialment es pretenia. La reunió té lloc enmig d'un clima de tensió interna en l'executiu de coalició per les diferències d'interpretació que hi ha hagut entre PSOE i Unides Podem sobre el pacte signat amb EH Bildu dimecres per a derogar la reforma laboral. Un acord que no ha caigut bé entre la patronal i ha fet saltar per l'aire el diàleg social.

El xoc és evident dins del govern de coalició entre els socialistes i la formació encapçalada per Pablo Iglesias. La necessitat de garantir-se la majoria en la votació de dimecres al Congrés, després de confirmar-se el no d'Esquerra Republicana de Catalunya, va espentar l'equip de negociació del PSOE a pactar amb Ciutadans, però també amb EH Bildu per a aconseguir que s'abstingueren. Finalment, aquesta postura va resultar irrellevant perquè tirar avant la pròrroga però ara posa a prova l'estabilitat de la coalició PSOE-Unides Podem i ha provocat l'enuig de l'oposició.

El mateix dimecres a la nit, després de la votació, EH Bildu va fer públic l'acord que havia tancat amb el govern espanyol per a derogar "íntegrament" la reforma laboral del 2012 duta a terme pel PP. La clau estava en aquest matís, que el govern es va afanyar a rectificar poc després per a especificar que només es derogarien els aspectes més lesius de la norma per als treballadors i les treballadores. L'endemà, el vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, tornava a ratificar el pacte amb EH Bildu, defenia la derogació "total" i feia evidents les tensions en el si del gabinet de Sánchez.

La rectificació del govern espanyol s'atribueix a la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, l'ala més ortodoxa. Ella mateixa va assegurar aquest dijous que seria "absurd i contraproduent" obrir ara per ara un debat sobre la reforma laboral i va garantir que qualsevol eventual modificació es farà de forma dialogada amb els agents socials.

També et pot interessar

stats