El Congrés valida el decret que amplia els ERTO fins al 30 de juny

Tots els grups hi han votat a favor, excepte Vox, la CUP i el BNG, que s’hi han abstingut.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, durant la intervenció en el ple del Congrés
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, durant la intervenció en el ple del Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

El ple del Congrés ha convalidat el decret que prorroga els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per causa de força major fins al 30 de juny. Tots els grups hi han votat a favor (295), excepte Vox, la CUP i el BNG, que s’hi han abstingut (55).

Així mateix, la cambra baixa ha votat per unanimitat la tramitació del decret com a projecte de llei, la qual cosa habilita als grups a presentar esmenes amb les quals buscar la seua modificació.

Durant la defensa del decret, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assenyalat que les empreses que estiguen en risc de concurs i s’hagen acollit a un ERTO per causa de força major no estaran obligades a complir amb la clàusula de salvaguarda de l’ocupació que els compromet a no acomiadar durant sis mesos.

Així mateix, ha recordat que els ERTO, ateses les circumstàncies, es podran prorrogar més enllà del 30 de juny, igual que les exempcions a les empreses i les prestacions per desocupació si així ho negocien els agents socials i ho ratifica el Consell de Ministres. A més, ha dit que els ERTO han d’anar evolucionant cap als motivats per causa econòmica, tècnica, organitzativa i de producció (ETOP).

El decret llei va ser aprovat pel Consell de Ministres el 12 de maig, fruit de l’acord entre el govern espanyol, sindicats i empresaris. La norma deslliga de la vigència de l’estat d’alarma l’aplicació d’aquests ERTO, ja siga per força major total (sense reinici de l’activitat) o parcial (recuperació d’una part de l’activitat). En aquest últim cas, s’assenyala que, a l’hora de reincorporar treballadors a l’activitat, es prevaldran els ajustos via reducció de jornada.

La norma estableix que no podran acollir-se als ERTO de força major les empreses i entitats amb domicili en paradisos fiscals. A més, es precisa que les companyies que s’acullen a aquests procediments no podran repartir dividends durant l’exercici fiscal corresponent a l’aplicació del ERTO, excepte si retornen a la Seguretat Social les quotes de les quals van ser exonerades. No obstant això, aquesta limitació no serà aplicable a les empreses que, a 29 de febrer d’enguany, comptaren amb menys de 50 treballadors.

També et pot interessar

stats