La Comunitat Valenciana, a punt d'abandonar el risc extrem per coronavirus

L'evolució favorable de la incidència i la pressió assistencial contrasta amb l'encara elevada xifra de morts.

La Comunitat Valenciana, a punt d'abandonar el risc extrem per coronavirus
La Comunitat Valenciana, a punt d'abandonar el risc extrem per coronavirus

La millora de la situació epidemiològica de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana deixa ja el territori a les portes d'abandonar el nivell de risc extrem per coronavirus. La incidència acumulada –quantitat de casos actius per cada 100.000 habitants en un període concret–, un dels indicadors que el Ministeri de Sanitat empra per a determinar el risc, ha caigut en picat l'última setmana quasi 400 punts (-57%). La darrera actualització de l'índex, amb data de divendres, registrava 295 contagis per cada 100.000 habitants a catorze dies, a només 45 punts del llindar de risc extrem (fixat en 250).

La Comunitat Valenciana, que va arribar a registrar una incidència acumulada superior a 1.400 i va passar diverses setmanes liderant el rànquing de comunitats espanyoles, ocupa ara el nové lloc de la llista i es manté en la mitjana estatal. Si la tendència a la baixa en el fre dels contagis es manté, tot apunta que la setmana vinent s'aconseguirà deixar enrere el llindar de risc extrem pel que fa a propagació del virus i passar al nivell següent, l'alt.

L'alentiment del ritme de positius ha permés a les autoritats sanitàries recuperar progressivament la traçabilitat del virus i tornar a encarrilar la pandèmia. Aquest paràmetre, un altre dels que es tenen en compte per a delimitar el nivell de risc en cada zona, ha crescut fins a situar-se en el 70% a la Comunitat Valenciana, tot i que va arribar a desplomar-se per davall del 33% la tercera setmana de gener, quan es va viure el pitjor moment de la pandèmia.

Els efectes de la baixada d'incidència s'estan deixant notar també en els serveis assistencials, especialment en les hospitalitzacions. Segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat, el nombre de pacients ingressats per Covid-19 en planta representa el 14% del total. Cal retrocedir fins al 24 de desembre, abans de l'impacte de les festes de Nadal en la pandèmia, per a trobar un registre similar (13,36%). Si s'atén només a aquest paràmetre, la Comunitat Valenciana ja hauria abandonat la situació d'alerta extrema, ja que el llindar del Ministeri de Sanitat se situa en el 15%.

La millora de la situació a les unitats de cures intensives (UCI) s'està deixant notar amb més retard. Tot i que el nombre de malalts crítics per Covid-19 també està en descens, l'ocupació actual del 38,48% supera el llindar establit per al nivell extrem (25%). L'evolució, però, és favorable: en només una setmana, els ingressos en UCI s'han reduït en un 24%. A hores d'ara hi ha 374 malalts crítics per coronavirus, quasi 300 menys que en el pic de la tercera onada. També s'ha aconseguit doblegar el pic de la primera onada, situat en 386 pacients ingressats a l’UCI.

La creu del balanç són, de nou, les morts, que continuen oferint les dades més colpidores. Unes xifres que estan costant especialment de rebaixar en aquesta tercera onada a la Comunitat Valenciana, on ja han faltat 6.403 persones amb un diagnòstic positiu de Covid-19 des de l'inici de la crisi sanitària. Entre dilluns i dissabte –la Conselleria de Sanitat Universal no ha actualitzat el registre de defuncions el diumenge– s'han notificat 444 decessos, 91 menys que la setmana anterior (-17%). Amb tot, les morts per coronavirus de l'última setmana completa deixen una mitjana de 74 al dia, la xifra setmanal més baixa des de mitjan gener. A diferència del que va passar les dues primeres setmanes de febrer, en cap dia de la setmana passada s'ha arribat al centenar de morts diàries. Aquesta lleugera tendència a la baixa, que s'haurà de consolidar les setmanes vinents, apunta que el pic de mortalitat de la tercera onada podria haver quedat ja enrere.

Tot i que les veus expertes en salut pública alerten que la davallada de contagis no es pot atribuir a la campanya de vacunació, sinó que és producte de les restriccions sanitàries, sí que hi ha esperances que la immunització que proporcionen les vacunes serà clau per a alleugerir la pressió hospitalària, en primera instància, i a reduir les dramàtiques xifres de mortalitat.

També et pot interessar

stats