Compromís demana prohibir les reunions de no-convivents, tancar la restauració i un toc de queda a les 20:00 h

La coalició vol un confinament parcial per a frenar els contagis i un fons d'emergència per a pal·liar l'impacte de l'activitat econòmica.

La vicepresidenta del Consell i líder de Compromís, Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu
La vicepresidenta del Consell i líder de Compromís, Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Compromís traslladarà al Consell i al govern central la "necessitat" de mesures "més dures" per a fer front a la pandèmia davant les "preocupants" xifres que s'han conegut en els últims dies. Aquestes mesures passen per la possibilitat d'un confinament parcial, la prohibició de les reunions de persones no-convivents, l'avançament del toc de queda a les huit de la vesprada, la suspensió de l'activitat de restauració i el tancament dels hotels i els els centres comercials de més de 800 metres quadrats.

La decisió s'ha acordat en la reunió del Consell de Coordinació Institucional de Compromís, que va celebrar-se a última hora d'aquest dilluns. Els líders de Compromís, Mónica Oltra, Àgueda Micó, Joan Ribó i Juan Ponce han defés la necessitat de "mesures contundents i valentes per a frenar els contagis, preservar vides, evitar el col·lapse del sistema sanitari i garantir el procés de vacunació", segons ha informat la formació en un comunicat. Aquest divendres, la vicepresidenta Oltra ja va avançar que membres del Consell havien traslladat la necessitat d'un confinament parcial en la reunió interdepartamental del passat 5 de gener, però que finalment la idea es va desestimar.

La proposta de confinament parcial que Compromís traslladarà al Consell i al govern espanyol -que té les competències en la matèria- inclou la continuïtat de l'activitat educativa, els serveis públics, el foment del teletreball i la pràctica esportiva saludable i segura. Per contra, aposta per la suspensió d'espectacles i activitats sense programació estable que impliquen acumulació de persones, a l'entrada i a l'eixida, com els concerts.

Oltra: "si no haguérem intentat salvar el Nadal no estaríem així"

La possibilitat d'un confinament domiciliari sobrevola des de fa dies en el Botànic, una opció que compta amb l'oposició frontal del PSPV. La vicepresidenta Mónica Oltra ha justificat aquest dimarts la necessitat d'endurir les restriccions en una entrevista en TVE. Oltra ha recordat que Compromís manté aquesta posició des de novembre, tot i el “mantra de salvar Nadal que es va instal·lar a la Comunitat Valenciana”, en referència a la postura dels socialistes valencians. La portaveu del Consell ha explicat que la visió de Compromís la comparteix també Unides Podem en el Consell. La formació de Ruben Martínez Dalmau ha anat fins i tot un pas més enllà i dijous passat, 7 de gener, va demanar el confinament domiciliari i la suspensió de les classes presencials i l'activitat econòmica dels sectors no essencials.

“Cal suspendre l'activitat de manera que aguantem tres setmanes, frenem els contagis i continuem vacunant, i és més eficaç que estar sempre ranquejant, que és el que està passant ara”, ha explicat Oltra. “Si no s'haguera fet una desescalada per a salvar l'estiu, no estaríem ara en aquestes circumstàncies, i el mateix ha passat amb salvar Nadal”, ha dit la líder de Compromís.

Fons d'emergència per a pal·liar l'impacte en l'economia

Per a pal·liar l'efecte de les restriccions en l'activitat econòmica, Compromís demana en paral·lel a l'executiu central la creació d'un fons d'emergència Covid a benefici dels sectors afectats. "Sense salut no hi ha economia, però no podem deixar milers de persones sense ingressos dels seus negocis; és necessari que el govern estatal actue per a no deixar ningú arrere", afirmen els portaveus de la coalició.

Proposen que aquestes ajudes estiguen vinculades al manteniment dels llocs de treball, els drets laborals i el manteniment del treball autònom amb una bonificació de quotes a la Seguretat Social proporcional al percentatge de suspensió de l'activitat de l'empresa per a pal·liar els efectes econòmics.

També et pot interessar

stats