Comença el dol oficial més llarg de la democràcia

Entra en vigor el reial decret que estableix deu dies en homenatge a les 27.117 persones que han mort durant la crisi sanitària.

Acte en homenatge a les víctimes del coronavirus, aquest dimarts a Alacant
Acte en homenatge a les víctimes del coronavirus, aquest dimarts a Alacant / À Punt NTC

Espanya està des de la passada mitjanit de dol oficial en memòria de les víctimes de la pandèmia. Aquest dimecres ha entrat en vigor el reial decret que estableix deu dies dedicats a les més de 27.000 persones que han perdut la vida a causa del coronavirus a Espanya, el període de dol més llarg que hi ha hagut en democràcia.

Les banderes onejaran ininterrompudament a mig pal en tots els edificis públics, vaixells de l’Armada i representacions i missions a l’estranger, i dins dels edificis lluirà un crespó negre. El Consell de Ministres, que ha aprovat el decret aquest dimarts, ha convocat per a hui un minut de silenci “de caràcter general i extensible a tot el país”, per la qual cosa convida a sumar-s’hi tots els òrgans i institucions públiques i privades a Espanya i a l’estranger per a recordar les persones mortes pel coronavirus.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, se sumarà al minut de silenci convocat al Palau de la Generalitat, que paral·lelament tindrà lloc a les seus de la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana aquest migdia. À Punt Mèdia se suma al dol i en la televisió i en el web es mostra l'etiqueta #EnRecord junt amb un crespó negre. L’acte homenatja les 27.117 persones que han mort a causa de la Covid-19 a Espanya, de les quals 1.410 són de les comarques valencianes. Al món, la xifra supera les 350.000 víctimes en 188 països.

Dols oficials previs en la història d’Espanya

Mai en democràcia s’havia decretat un dol oficial durant un període de temps tan llarg. Quan van morir els pares del rei Joan Carles, Joan de Borbó i Maria de la Mercé de les Dues Sicílies, es van decretar set dies de dol. En el cas d’altres fets, com ara els atemptats de l’11M o els de Barcelona, l’accident de Spanair i la mort dels expresidents Adolfo Suárez i Leopoldo Calvo-Sotelo, se’n van establir tres dies.

També et pot interessar

stats