BioNTech anuncia que tindrà una nova vacuna, si el virus muta, al cap de sis setmanes

Gibraltar requerirà PCR negativa als viatgers procedents del Regne Unit després de detectar-s’hi almenys un cas de la nova soca del coronavirus.

La farmacèutica prepara una vacuna contra el coronavirus a Nova York (els EUA)

El laboratori alemany BioNTech, responsable de la primera vacuna contra la Covid-19 autoritzada del món de la mà de farmacèutica Pfizer, ha anunciat aquest dimarts que és capaç de proporcionar una nova vacuna en sis setmanes en cas d'una mutació del virus com la detectada al Regne Unit. "Som tècnicament capaços d'entregar una nova vacuna en sis setmanes", ha destacat Ugur Sahin, un dels fundadors del laboratori.

L'Agència Europea del Medicament va avalar aquest dilluns l'eficàcia i la seguretat de la vacuna de Pfizer i BioNTech, la primera aprovada a Europa i basada en la tecnologia d'ARN missatger, que començarà a administrar-se a Espanya el diumenge 27 de desembre.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que aquesta vacuna és també efectiva contra la nova soca del virus, que de moment encara no s’ha detectat a Espanya, encara que no ha descartat que ja es trobe al país. "No necessàriament les variacions implicaran modificació de l'efectivitat de la vacuna. Les vacunes estan dirigides a la proteïna S, i cap variació ha tingut canvis significatius en la seua estructura", ha indicat Illa.

No obstant això, el comité científic sobre la Covid del Col·legi de Metges de Madrid ha advertit aquest dimarts sobre la complexitat d'aconseguir la taxa d'immunitat necessària en la població per a erradicar el coronavirus, perquè "pot mutar i les vacunes aconseguides perdre eficàcia".

Per a evitar l'expansió de la nova variant del coronavirus, el govern espanyol ha suspés aquest dimarts els vols procedents del Regne Unit. Per la seua banda, el govern de la colònia britànica de Gibraltar requerirà una prova PCR negativa als passatgers procedents del Regne Unit. El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha reconegut que la nova soca més contagiosa del coronavirus es va detectar al novembre al Penyal.

La variant originada suposadament a Gran Bretanya ha derivat en una cascada de restriccions en països de tot el món, després que s'ha detectat ja en altres països, entre altres Dinamarca, els Països Baixos i Austràlia.

Com funciona la vacuna?

Una gran majoria de les vacunes en desenvolupament tendeixen a focalitzar-se a previndre la infecció i es dirigeixen a la proteïna S, que és el lloc de contacte amb les cèl·lules, amb la intenció de desenvolupar anticossos neutralitzadors.

Una vegada assimilat per les nostres cèl·lules, l'ARN missatger actua com un manual d'instruccions per a la producció de la proteïna viral, anomenada S o Spike. L'ARNm diu a la cèl·lula que produïsca milers de còpies de la proteïna i després es desintegra completament al cos, ja que està fet de compostos orgànics. Quan el cos identifica la proteïna S com a invasora, inicia la producció d'anticossos i limfòcits T per a defensar a l'organisme d'una possible infecció per Sars-Cov-2. És així com la vacuna dona immunitat contra el virus.

També et pot interessar

stats