Amèrica avança cap a la normalitat tot i que concentra els dos majors focus de la pandèmia
Els Estats Units i el Brasil són el primer i el segon país amb més casos de coronavirus del món.
El continent americà continua avançant cap a la normalitat, amb mesures de reobertura econòmica que arrancaran en diversos països aquest dilluns, mentre mira amb preocupació la decisió dels Estats Units de trencar amb l’Organització Mundial de la Salut, després d’acusar-la de gestionar mal l’emergència sanitària pel coronavirus.
La decisió l’anunciava aquest divendres el president nord-americà Donald Trump i no ha deixat de sorprendre, tot i que el passat 14 d’abril, Trump ja va congelar temporalment els fons del país a l’OMS. Les aportacions del país a l’organisme internacional ascendeixen a entre 400 i 500 milions anuals, el que representa el 15% del seu pressupost total.
Els Estats Units, amb 1,7 milions de casos confirmats i 102.516 morts, i el Brasil amb 465.166 casos i 27.878 víctimes mortals per la Covid-19, continuen sent els dos majors focus de la malaltia a l'àmbit mundial, però això no ha frenat els seus dirigents a l’hora de retardar la reactivació econòmica.
A partir de dimarts que ve, sis hotels de l’estat de Florida obriran de manera gradual i amb mesures de distanciament social i desinfecció. I a partir del 8 de juny, la ciutat de Nova York reprendrà les activitats de construcció, manufactura i comerços minoristes no essencials.
Al Brasil, l’estat de Sao Paulo, el més ric, populós i colpejat per la pandèmia, començarà dilluns una reobertura gradual de l’economia, com també ho farà Mèxic, que, amb 81.400 casos i 9.044 víctimes mortals, es prepara per a entrar en una “nova normalitat”.
Tot i aquests passos endavant, el continent americà està lluny de superar o controlar la pandèmia, com ho demostren casos com el de Xile, que en les últimes 24 hores ha sumat 3.698 contagis més (90.638 en total) i 54 noves víctimes mortals (944 totals).
A Centreamèrica, augmenta la inquietud per la situació que es viu a les presons, amb més d’un miler de presos contagiats i una mort, en espais que no permeteren atendre les mesures sanitàries mínimes, segons denuncia la Comissió Interamericana de Drets Humans.
A la preocupació sanitària se suma l'econòmica. A Colòmbia, la taxa de desocupació s’ha duplicat a l'abril arran la quarantena contra el coronavirus i se situa ja en el 19,8%.