Àfrica es queda arrere: les xifres de la desigualtat en la vacunació contra la Covid
La nova variant òmicron, detectada a Sud-àfrica, evidencia que la lluita contra la pandèmia es perpetuarà sense un equilibri de vacunació global
L'aparició de la nova variant del coronavirus detectada a Sud-àfrica, on la taxa de vacunació no arriba al 25%, ha posat en relleu la desigualtat del repartiment de vacunes entre països pobres i rics. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de la urgència de distribuir millor les vacunes per a evitar mutacions perilloses que poden perpetuar la gravetat de la pandèmia a escala global.
Una vista ràpida al mapamundi evidencia clarament que certs països estan quedant arrere en la lluita contra la Covid-19. El percentatge de població vacunada al conjunt del continent africà, el segon més poblat del planeta, és el més baix, amb poc més d'un 7%. El següent continent amb major grau de vacunació és Àsia i està ja vora el 50% de la població amb la pauta completa.
Aquesta desigualtat radical rau en el grau de riquesa dels països. Àfrica no té cap país amb una renda per capita superior a la mitjana mundial i en moltes regions l'accés a la vacuna és inviable. A tot el continent, només el Marroc té més de la meitat de la ciutadania vacunada, mentres que altres dels països més desenvolupats com ara Sud-àfrica, Egipte o Algèria, solament han assolit fins ara una taxa de vacunació de vora el 24%, 13% i 12% respectivament.
Un altre aspecte a tindre en compte a l'hora de combatre la pandèmia a escala global és el nombre d'habitants i la densitat dels països. Si fixem l'atenció en els 15 països més poblats del món, només sis superen el 50% de població vacunada. Són la Xina, el Japó, el Brasil, els Estats Units, Mèxic i l'Índia. Només aquest darrer país, amb un 56% de població immunitzada, té una renda per capita que no és alta ni mitjana alta.
En canvi, els països africans queden claríssimament a la cua de la vacunació. Nigèria, seté estat del món en població, amb més de 200 milions d'habitants, només té un 1,63% de la ciutadania amb la pauta completa. Es tracta doncs d'un avanç mínim per a un país amb una població tan nombrosa. Com igualment passa en altres països del continent, també amb renda baixa, com ara Etiòpia o la República Democràtica del Congo, el qual amb vora 100 milions d'habitants compta amb un dels índexs de vacunació més baixos del món, tan sols del 0,15%.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part