Aerte critica que s'ha d'informar a cinc organismes quan hi ha un cas sospitós de coronavirus en les residències

Exigeix que Sanitat "assumisca la seua responsabilitat" i es faça càrrec de la gestió sanitària dels geriàtrics.

Aquesta residència d'Alcoi és una de les que han hagut de ser intervingudes per Sanitat per la gran quantitat de contagis i morts.
Aquesta residència d'Alcoi és una de les que han hagut de ser intervingudes per Sanitat per la gran quantitat de contagis i morts.

Les persones majors són els sectors més vulnerables de la població en aquesta pandèmia de coronavirus. Dramàtica és la situació que es viu en les residències d'ancians de tot Espanya que està sent víctimes del Covid-19. El Ministeri de Defensa informava dilluns que ha intervingut en geriàtrics on els majors estaven desatesos i convivien amb altres residents morts.

El president de l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Depenents (Aerte), José Maria Toro, ha explicat en Les notícies del matí quina és la situació que es viu a les residències de la Comunitat Valenciana. "A nosaltres no ens consta que s'haja produït cap cas d'aquest tipus" en els centres valencians, ha dit, en referència a l'actuació de Defensa. La Unitat Militar d'Emergènicies (UME) continua realitzant labors de desinfecció d'instal·lacions en diversos geriàtrics del territori.

Exigeix que la Conselleria assumisca la seua responsabilitat

Com a representant de les residències valencianes, Toro ha exigit que la Conselleria de Sanitat "assumisca la seua responsabilitat i es faça càrrec de la gestió sanitària dels centres". "Nosaltres no som centres sanitaris, sinó de serveis socials", ha argumentat. A més, ha demanat que la Conselleria aporte els recursos materials que necessiten, com ara equips de protecció individual (EPI).

Segons ha explicat, ara per ara s'han comptabilitzat casos positius de coronavirus a 24 de les 327 residències localitzades a la Comunitat Valenciana. I per aquestes dades, Toro considera que les tasques de contenció realitzades són eficaces i la situació és "estable". Actualment, la intervenció per part de la Conselleria de Sanitat en les residències només s'ha produït a Torrent i a Alcoi, per la gran quantitat de residents que ha faltat a causa diagnosticats amb el virus.

No és fa la prova als residents després d'un ingrés hospitalari

Ha criticat també el president d'Aerte el dèficit de coordinació sociosanitària que existeix. Segons ha dit, no és un fet d'ara "sinó de fa molts anys". Ha assegurat que a les persones que tornen a la residència després d'una estada hospitalària no se'ls fa la prova del Covid-19 i "això és una bomba de rellotgeria". "Ens diuen que segons el protocol la prova no és necessària si la persona no té simptomes", ha lamentat. "Si no tenim aquestes proves, si no tenim aquests materials, si no tenim la coordinació és difícil donar una resposta adequada", ha resumit José María Toro.

"Perdem més temps omplint papers que atenent les persones"

També ha criticat que s'ha d'informar "molta gent" quan es produeix una sospita de cas positiu. S'ha d'avisar al número de telèfon 900 de la Conselleria –que pot comportar una espera de fins a cinc hores fins que l'agafen perquè està absolutament desbordat, segons denuncia–. Seguidament s'ha de telefonar a Salut Pública, a la Conselleria d'Igualtat, a la Fiscalia i també a la subdelegació del govern espanyol. Ha reclamat que s'informe només un organisme "perquè perdem més temps omplint papers que atentent les persones".

També et pot interessar

stats