Les últimes paraules en públic de Joan Fuster que atresora l'arxiu d'RTVV

Coneixem a través del material audiovisual de l'arxiu de la televisió valenciana què contestava l'escriptor quan li preguntaven per Josep Pla, pel primer Premi Sant Jordi i per la seua obra

Joan Fuster recorda les paraules poc amables que li va dedicar Josep Pla / À Punt Mèdia

Aquest 2022 es commemora el centenari de Joan Fuster, nascut a Sueca un 23 de novembre del 1922. Una fita declarada pel Consell com a Any Joan Fuster. A més a més, aquest 21 juny se celebra també el 30 aniversari de la mort del suecà. Amb motiu d'aquestes dues efemèrides rescatem de l'arxiu RTVV les últimes entrevistes que va concedir l'escriptor, peces informatives que destaquen pel seu valor històric.

Per què 'La plaça del diamant' no va rebre el Premi Sant Jordi?

Joan Fuster, durant una conferència a Bellreguard, va detallar als presents com es va decidir el primer Premi Sant Jordi i per què l'obra La plaça del Diamant, de l'autora catalana Mercè Rodoreda, no va ser la guardonada. L'historiador va començar dient: "Això probablement no ho he contat mai en públic". Corria l'any 1960 i el primer premi anava directe cap a Enric Massó i la seua novel·la Viure no és fàcil. Què va passar? Ací ho explica l'escriptor:

De com va ser aquella selecció Joan Fuster explicava: "[...] es va crear el Premi Sant Jordi, que pagaven els que després van construir l'Òmnium Cultural. Era el primer any i amb una dotació econòmica generosa". Els organitzadors van constituir "un jurat amb cinc grans figures consagrades del món intel·lectual català, entre ells estava Josep Pla, el valencià Martínez Ferrando i el mallorquí Joan Pons... Després, estàvem els més joves, com Joan Petit i jo. Tots tenien les seues preferències. Un jurat tan heterogeni no va donar un resultat massa coherent".

Fuster va voler destacar que, d'entre tot el jurat, sols ell i el filòleg i crític literari Joan Petit van donar suport a l'obra anomenada Colometa, "que em semblava estar molt ben escrita i articulada, i digna del premi". Una novel·la —recorda el valencià— que Josep Pla ràpidament va menysprear. "Pla, que no havia llegit cap llibre dels que s'havien presentat a concurs, sols havia fullejat els originals", es va decantar per un altre que parlava de "putes i estraperlistes", que com ell va dir "aquesta sí que és la realitat".

Finalment, el llibre que va assenyalar Josep Pla va ser el guanyador del primer Premi Sant Jordi. Es tractava de la novel·la Viure no és fàcil, d'Enric Massó (1960). Temps després –segons Joan Fuster– va intermediar i connectar l'autora de Colometa amb un editor, que li va canviar el nom a l'obra pel de La plaça del Diamant. Una obra publicada per primera vegada el 1962 en llengua catalana. Un text, el de Mercè Rodoreda, que hui dia està considerada una de les principals obres de la literatura en català.

L'autora catalana, això sí, va haver d'esperar a rebre el Premi Sant Jordi sis anys. Fins que l'any 1966 li van concedir el guardó amb la seua novel·la El carrer de les Camèlies.

Pla a Fuster: "Vosté menja poc i és antipàtic..."

Els arxius d'RTVV han descobert més vessants amagats de l'escriptor valencià. Durant la conferència a Bellreguard també va contar una altra anècdota d'ell amb Josep Pla. Es va referir a un dia en què Pla li va dir: "Vosté menja poc i és antipàtic, no serà un bon polític". Fuster li va replicar: "Senyor Pla, no tinc la pretensió de ser un bon polític".

En aquestes declaracions, els periodistes també li van preguntar pel seu llibre Nosaltres, els valencians –en aquell moment es complien trenta anys d'haver-lo escrit–. Obra que va ser la primera dels seus treballs com a historiador.

Fuster, en declaracions a la televisió valenciana, es va referir a la queixa que va plasmar en el pròleg a la segona edició del llibre. "Del que em vaig queixar és de la falta de polèmica, perquè era un llibre deliberadament escrit per a crear polèmica, no per a crear polèmica per la polèmica sinó per a debatre públicament, en la mesura que era possible... S'ha de tindre en compte que en aquells anys encara estava la censura", explicava Fuster.

També et pot interessar

stats