L’Any Fuster: herència en la Caixa de les Lletres, traduccions i xarrades per celebrar el llegat de l’escriptor

Una mostra, un còmic i material didàctic se sumen per a redescobrir al gran assagista de Sueca

Imatge d'arxiu de Joan Fuster
Imatge d'arxiu de Joan Fuster / Europa Press

Part del llegat que serà depositat en la Caixa de les Lletres de l'Institut Cervantes; traduccions d'obres que arribaran a Nova York, Buenos Aires i Frankfurt; conferències, una exposició itinerant, material didàctic per a Secundària i Batxillerat i l'edició d'un còmic són algunes de les propostes que integren les activitats organitzades per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) al voltant de la figura de Joan Fuster, després de declarar-lo Escriptor de l'Any 2022.

Aquestes iniciatives, que es desenvoluparan coincidint amb el centenari del naixement de l’escriptor de Sueca, busquen donar a conéixer i ajudar a "redescobrir" un creador en valencià considerat un autor "de moltes mirades", un "intel·lectual de primer orde i complet" i un "pensador de primer nivell".

Així ho han donat a conéixer aquest dilluns el president de la Comissió Fuster, Ramon Ferrer; el secretari de la comissió, Josep Palomero i el director d’Espai Fuster, Salvador Ortells, en la presentació d'aquest programa d'activitats.

Una de les iniciatives que ja s’han posat en marxa és el cicle "Mirades sobre Fuster", que consta de diverses conferències que se celebren des del mes de novembre passat i fins al novembre de 2022 a La Nau de la Universitat de València. La xarrada següent d'aquest grup serà el 21 d'abril, a càrrec de Vicent Manuel Salvador i amb el títol "Coordenades literàries de l'escriptura fusteriana".

A més, s'unirà el cicle "Converses amb Joan Fuster" que es desenvoluparà a València, Alacant, Castelló, Sueca, Barcelona, Lleida, Girona i Mallorca. L'obra de l'escriptor valencià arribarà també, a través de publicacions traduïdes al castellà, anglés i alemany a altres punts com Madrid, les fires del llibre de Buenos Aires i de Frankfurt, i a Nova York.

Primer escrit en valencià que entra en la Caixa de les Lletres

Del depòsit del llegat de Joan Fuster que es farà en la Caixa de les Lletres de l'Institut Cervantes, Ferrer ha destacat que serà el primer escrit en valencià que entre en aquest espai. "Ja hi ha algun valencià, però és una il·lusió enorme perquè Fuster serà el primer escriptor valencià en valencià que estarà en la Caixa de les Lletres", ha exposat.

Una mostra itinerant i un còmic

La mostra itinerant constarà de catorze panells i un audiovisual, i el còmic editat, amb dibuixos de Daniel Olmo seguint el guió biogràfic escrit per Josep Antoni Fluixà. L'any de Fuster tindrà un acte central en el Teatre Principal de València el 23 de novembre, coincidint amb el dia del seu naixement, organitzat al costat de l’Institut València de Cultura i amb presència d'escriptors, músics i artistes.

Entre les activitats previstes hi ha també una col·laboració amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana que contempla regalar a aquest col·lectiu 400 exemplars del Diccionari per a ociosos de Fuster amb la finalitat que es distribuïsquen entre els clubs de lectura amb els quals el col·legi té relació.

També et pot interessar

stats