Cinc curiositats sobre Eurovisió que qualsevol eurofan ha de saber
Repassem les dades i anècdotes més curioses de les 66 edicions del festival de la cançó més famós
Enguany el Festival de la Cançó d’Eurovisió celebra a Liverpool la seua edició número 67. Es tracta del certamen musical més gran del món en termes d’audiència, ja que es calcula que arriba a entre 200 i 600 milions de persones. S’ha de dir que la competició no està limitada a països que pertanyen a l’àrea geogràfica europea, sinó a la Unió Europea de Radiodifusió com a membre actiu. L'única excepció la constitueix Austràlia, que va ser convidat a participar-hi el 2015, malgrat ser un membre no actiu de la UER. No obstant això, el certamen també es retransmet en països que no hi participen, el que vol dir que l’audiència pot arribar a més de mil milions de persones en tot el món.
L’equip de TàPZaping et conta més curiositats per si vols mantenir una autèntica conversa d’eurofans amb coneixement de causa aquest cap de setmana.
1. Qui va guanyar per primera vegada el festival d’Eurovisió?
La primera edició del Festival de la Cançó d’Eurovisió va tindre lloc a Lugano (Suïssa) l’any 1956. Hi van competir set països i va ser l'única edició en la qual cada país podia presentar fins a dues cançons. El país amfitrió, Suïssa, va guanyar amb la cantant Lys Assia i la seua interpretació de la cançó Refrain.
En el seu origen, el festival va ser un experiment tecnològic amb el qual la UER volia provar de retransmetre simultàniament un esdeveniment en directe en diferents països. En l’època no comptaven amb cap satèl·lit i havien d’utilitzar microones. El resultat va ser un èxit.
2. Quina va ser la primera representant espanyola en el Festival d’Eurovisió?
Espanya no va participar en aquest festival fins a l’any 1961, en l’edició celebrada a la ciutat de Cannes. La representant va ser la cantant i actriu sevillana Conchita Bautista, que va interpretar el tema Estando contigo, d’Augusto Algueró. Es va classificar amb 8 punts en novena posició i va lluir un vestit que li havia deixat Carmen Sevilla, que, aquell mateix dia, es va casar amb l’esmentat compositor.
Sembla que van considerar aquest vestit massa atrevit i la van obligar a tapar-se els muscles amb una mantellina, però durant l’actuació, la cantant se la va llevar.
3. Quin país ha guanyat més vegades?
El país que més vegades ha triomfat a Eurovisió és Irlanda, que ha guanyat en set ocasions, tres d’elles de manera consecutiva, entre els anys 1992 i 1994. A més, ha acabat díhuit vegades entre els cinc primers llocs de la classificació.
El primer triomf irlandés el va aconseguir Dana el 1970, amb la cançó All kinds of everything. Johnny Logan va guanyar dues vegades, el 1980 amb What’s another year?, i el 1987 amb Hold me now. A més va compondre la cançó Why me? per a Linda Martin, que també va guanyar el 1992. Niamh Kavanagh va guanyar el 1993 amb In your eyes i l’any següent Paul Harrington i Charlie McGettigan van guanyar amb Rock ‘n’ roll kids. Eimear Quinn va guanyar el 1996 amb la cançó de ressonàncies celtes The voice, consolidant l’absolut domini irlandés durant els noranta.
Com a curiositat, cal dir que els representants irlandesos sempre han cantat en anglés en Eurovisió, menys Sandie Jones l’any 1972 amb el tema Ceol on ghra, que vol dir Música de l'amor, i estava en gaèlic.
Espanya ha guanyat en dues ocasions, en anys consecutius: Massiel, amb La, la, la el 1968 a Londres, va desbancar la favorita Congratulations, de Cliff Richards; el 1969, va ser Salomé amb Vivo cantando la guanyadora, però empatada amb altres tres països (França, el Regne Unit i Holanda). Després d’això, la UER va canviar les regles per a evitar els empats: el guanyador és el país que més puntuacions màximes obté.
4. Quin país ha perdut més vegades Eurovisió?
Noruega ostenta el rècord d’haver acabat en última posició en Eurovisió onze vegades. I no és l’únic rècord d’aquest calibre: també és el país que més vegades ha acabat una edició amb zero punts, en concret quatre vegades. Per a compensar-ho, ha guanyat tres vegades, el 1985 amb Bobbysocks, el 1995 amb Secret Garden i el 2009 amb Alexander Rybbak qui, amb la cançó Fairytale, va batre el rècord de punts mai aconseguits en el festival: 387 punts.
Encara que la percepció general siga pitjor, Espanya només ha perdut en cinc ocasions: Víctor Balaguer va quedar l’últim el 1962 amb Llámame, que va obtenir zero punts, però empatat amb altres tres països; el 1965 Conchita Bautista va repetir en el festival amb la cançó ¡Qué bueno, qué bueno! i no va rebre cap vot, quedant en última posició, una altra vegada amb altres tres països; cap país va votar Remedios Amaya, que va quedar en última posició en 1983 amb ¿Quién maneja mi barca?, empatada amb Turquia; el 1999 Lydia va interpretar No quiero escuchar i només va escoltar un punt, de Croàcia, quedant en última posició; Manel Navarro va obtenir quatre punts més el 2017, amb la cançó Do it for your lover, però va quedar en última posició igualment.
5. Des del 1956, hi ha algun any en què no s’ha celebrat el Festival d’Eurovisió?
El Festival d’Eurovisió s’havia celebrat de manera ininterrompuda des de 1956, resistint diferents guerres i crisis internacionals, convertint-se en el programa de televisió més antic del món que encara es retransmetia. El 2015 va batre el rècord Guinness com a competició musical televisiva més longeva del món.
Malauradament, l’any 2020 l’edició va ser cancel·lada a conseqüència de la pandèmia de covid-19, interrompent la sèrie de 64 anys. L’any següent, el 2021, la UER va mantenir la seu prevista per a l’any anterior, que era Rotterdam, en l’edició número 65.