Viure sota l'amenaça de l'amiant: “És com si tingueres una espoleta dins que et pot esclatar, o no”

Cada dia durant dècades i dècades va estar treballant amb aquest material sense saber que sa vida estava en perill. El programa d'investigació Zoom analitza les conseqüències de l'amiant sobre la salut.

Lluís Yuste, una de les moltes víctimes de l’amiant / Zoom

Lluís Yuste és una de les moltes víctimes de l’amiant. Ell era fuster naval i construïa vaixells al port de València, la qual cosa l'obligava a estar en contacte directe amb aquest material. “Vaig estar trenta-huit anys treballant, des dels catorze fins als cinquanta-dos que em van prejubilar”, sense saber que sa vida estava en perill.

Per ara, Lluís no ha desenvolupat el tipus de càncer relacionat amb l'amiant -el mesotelioma-, però des de fa dènou anys, acudeix periòdicament a revisions mèdiques. “La fibra de l’amiant, que és minúscula, t’entra normalment per via respiratòria, travessa el pulmó i arriba a la pleura i s'hi queda, està latent", conta aquest extreballador de la Unión Naval del Levante. La pleura és la membrana que recobreix els pulmons i si una fibra d’amiant entra als pulmons, ja no n’ix mai, pot estar ahí fins a quaranta anys sense donar problemes, però una vegada ho fa, pot provocar càncer i acabar en mort. “És com si tingueres una espoleta dins que et pot esclatar, o no”, afirma.

Lluís continua pendent any rere any de les conseqüències que ha suposat l'exposició a aquest perillós component del fibrociment amb què treballava diàriament amb poques o nul·les mesures de seguretat: "la roba de treball la guardaves en la mateixa taquilla que guardaves la roba de casa”.

Imatges dels treballs amb amiant
Imatges dels treballs amb amiant / Zoom

Va ser conscient del perill amb què treballava de la pitjor manera: “en el 2003 un company, que estava en actiu, començà a notar uns dolors al costat". Quan la mútua el va examinar, el van enviar directament a l’Hospital Clínic i allí li van detectar problemes pleurals, "al cap de poquets anys va morir”, conta Lluís. Després de la mort d’aquest company, en vingueren més. “Massa, massa, i gent molt jove també, gent que estava molt forta l’he vist que en quatre mesos se n'ha anat”. 

Els afectats s’organitzaren per a denunciar, “després de cinc anys d’instrucció, s’arribà a un acord abans del juí i l’empresa va pagar 11 milions d’euros”. Però de les 71 persones que denunciaren en el primer juí, 20 no arribaren a gaudir de la indemnització.

Les veus expertes analitzen en Zoom el perill de l'amiant

“Hi ha un càncer que només es dona si has estat en contacte amb l’amiant. Parlar d’amiant és sinònim de parlar de mesotelioma", afirma el pneumòleg Josep Tarrés. El mesotelioma és el càncer específic que provoca l’amiant, aquest tipus de càncer fins que no es manifesta, és pràcticament impossible de detectar "no es veu fins que explota, fins que es manifesta de colp” i "té un pronòstic molt dolent, gravíssim, una mitjana de supervivència de quinze mesos des del dia del diagnòstic”, conclou aquest expert.

Josep Tarrés, pneumòleg
Josep Tarrés, pneumòleg / Zoom À Punt

També et pot interessar

stats