Així és el vestit de fallera amb tela vaquera reciclada que ha despertat interés internacional

La prestigiosa revista National Geographic ha contactat amb el taller familiar de Godella que ha elaborat l'original trage

Detalls del vestit de fallera elaborat amb tela vaquera reciclada a Godella / Rosa Montesa

A aquest xicotet taller de Godella tot va començar amb “una bogeria”, com ho ha definit l’actual propietària, Rosa Montesa, especialitzada en obres de reciclatge creatiu. Montesa ha contat a l'equip de Bona vesprada que el primer vestit reciclat va ser idea de sa mare, que també és modista. Elaborat a partir d’ampolles de plàstic, “va tindre repercussió, i any rere any, la gent ens ha preguntat, però enguany la sorpresa ha sigut que vaig rebre un correu electrònic del National Geographic, en què em demanaven publicar fotos del vestit”, ha explicat la modista.

Vestit elaborat amb ampolles de plàstic reciclades
Vestit elaborat amb ampolles de plàstic reciclades / À Punt Mèdia

La creació d’enguany, un vestit de tela vaquera reciclada, és el resultat de sumar a l’equip a les cosines de Rosa Montesa. I per damunt de tot és resultat de l’impuls a “imaginar” que la mare de Rosa, de noranta-quatre anys, ha projectat en ella. De tot un clan familiar de modistes, —filla, germana i nebodes— ha eixit la singular peça de valenciana.

Preguntada per l’equip d’À Punt Mèdia, la mare de Rosa Montesa ha dit: “A mi m’agrada estar ací i supervisar. M’agrada que (la meua filla) tinga idees. Això és bo. És bo que les persones tinguen imaginació i facen coses…”.

Carmeta amb la seua tia Roseta
Carmeta amb la seua tia Roseta / À Punt Mèdia
Detall del vestit de valenciana
Detall del vestit de valenciana / À Punt Mèdia

Luna, altra de les nebodes de Rosa, ha sigut l’encarregada de fer la part de darrere del cosset. L'ha elaborat unint tires de la cintura de diversos pantalons vaquers. "Hem fet com una espiga", ha explicat.

Part de darrere del coset amb dibuix d'espiga
Part de darrere del coset amb dibuix d'espiga / À Punt Mèdia
Sabates de valenciana elaborades amb teles vaqueres reciclades
Sabates de valenciana elaborades amb teles vaqueres reciclades / À Punt Mèdia

Per al vestit d’enguany han necessitat 16 pantalons vaquers. També amb tela vaquera han produït les sandàlies. Però no sols han utilitzat tela vaquera reciclada, els complements són també productes de material reciclat. “Per a la pinta hem usat l’ampolla d’un perfum, els pinxos són d’agulles de teixir llana, i l’adornament dels ganxos són del cul d'ampolles de plàstic. Igual que les arracades i la creu per a penjar al coll”, ha detallat Rosa Montesa.

Detalls de valenciana amb material reciclat
Detalls de valenciana amb material reciclat / Eva Ripoll / Europa Press
Accesoriss per al cap elaborats amb material reciclat
Accesoriss per al cap elaborats amb material reciclat / À Punt Mèdia

Fins i tot les sinagües s'han elaborat amb tela vaquera i ha tingut la seua dificultat. Luna respon a sobre si aquest podria ser el futur de la indumentària valenciana, i la dissenyadora de vestits tradicionals ha sigut contundent: “Ho dubte! Ací a València la tradició està molt arrelada, però aquesta és una manera divertida de fer el vestit de valenciana. Veure que hi ha més opcions. No es busca competir amb cap vestit, simplement ha sigut altra manera de veure'l”. 

Luna dona les últimes puntades al vestit
Luna dona les últimes puntades al vestit / À Punt Mèdia
Vestit amb tela vaquera ja acabat
Vestit amb tela vaquera ja acabat / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats