Qui va ser Paquito 'el Chocolatero'?

El compositor de Cocentaina Gustavo Pascual Falcó va dedicar el pasdoble més universal al seu cunyat, Francisco Pérez Molina

Entrevista el fill i la filla del compositor de 'Paquito el Chocolatero', que conten l'origen del pasdoble més universal / 'Va passar ací'
25 de gener 2022 - 12:30

"Fa uns anys vaig demanar a la societat d'autors la llista dels països on es tocava Paquito el Chocolatero i la llista començava en ordre alfabètic per Alemanya, l'Argentina i Austràlia i arribava fins a 38 països més". Així ens ho conta Gustavo Pascual Pérez, fill del compositor de Paquito el Chocolatero. Es tracta de la peça musical que més vegades s'ha interpretat en directe en tot Espanya, així com una de les obres que més drets d'autor ha generat amb aportacions procedents de més de quaranta països dels cinc continents. Però com va nàixer?

Gustavo Pascual Falcó, autor de 'Paquito el Chocolatero'
Gustavo Pascual Falcó, autor de 'Paquito el Chocolatero' / 'Va passar ací'

Un pasdoble dedicat al seu cunyat

Gustavo Pascual Falcó, veí de Cocentaina, era conegut a aquesta localitat del Comtat pel seu gust musical. Tocava el violoncel en el cine mut, el clarinet en la banda musical, va aprendre a tocar el baix i componia guitarra en mà en qualsevol moment. Com recorda el seu fill en el reportatge de 'Va passar ací', era 1937, en plena Guerra Civil, quan Gustavo Pascual Falcó estava al peu del castell de Cocentaina al límit de la serra Mariola, en la caseta de fabricant on anava la família i li va demanar al seu cunyat que triara entre tres melodies que havia compost per a ell. "Sempre volia dedicar-li'n una al seu cunyat".

El cunyat era Francisco Pérez Molina, al poble tots li anomenaven Paquito i el coneixien pel malnom de la família, que eren els Chocolateros perquè eren fabricants de xocolate. "El iaio Paco era fabricant de xocolate, era el xocolater del poble i els tres fills que van tindre eren també els Chocolateros, la tia Paca, el tio Paquito i Consuelito, ma mare", ens conta Gustavo Pascual Pérez.

Paquito el Chocolatero era fester, de la filà dels Cabileños i li agradava molt formar. Carmen Pascual Pérez, filla del compositor, ens conta que "el pasdoble es va estrenar en una Diana, que ací és el primer dia de festa". Però després "la tocaven en les festes de moros i cristians, la tocaven en les falles de València, en els bous, en el futbol..."

Entrevistem la filla i el fill de de Gustavo Pascual Falcó per a saber l'origen del pasdoble
Entrevistem la filla i el fill de de Gustavo Pascual Falcó per a saber l'origen del pasdoble / 'Va passar ací'
La caseta familiar als peus del castell de Cocentaina, a la serra Mariola, on componia moltes de les seues obres
La caseta familiar als peus del castell de Cocentaina, a la serra Mariola, on componia moltes de les seues obres / 'Va passar ací'

De Cocentaina al món: la guitarra, la partitura i una música que perdurarà per sempre

Els dos germans, fills de l'autor de Paquito el Chocolatero, van fer una donació al museu de la festa de Cocentaina i ara la guitarra amb què son pare componia i la partitura original del pasdoble més universal es troben a disposició de tot lo món. "Una cosa d'aquestes guardada no té massa sentit", diu Gustavo Pascual Pérez.

Gustavo Pascual Falcó va morir als 36 anys, el 17 d'abril de 1946 a Cocentaina, i ara es fill predilecte d'aquesta població del Comtat. "Segons diu ma mare, ell creia en la música que feia, però potser en aquesta partitura més. Ell estava convençut que la seua música perduraria", conclou el fill de l'autor. I és que "A qui no li agrada? El tio Paquito tenia una orella increïble perquè, agradar, això agrada a tots".

La partitura original i la guitarra amb què componia es troben al museu fester de Cocentaina
La partitura original i la guitarra amb què componia es troben al museu fester de Cocentaina / 'Va passar ací'

També et pot interessar

stats