Com va aparèixer la primera clemenules?

A l’ajuntament de Nules conserven l’arbre que va donar per primera vegada mandarines de la varietat clemenules.

'Som de casa' rep en el plató la soca original on va nàixer la primera mandarina clemenules

Juan Vicente Morós és el president de l’Associació Clemenules de la Plana i ha contat en Som de casa que l’arbre original on va nàixer la primera clemenules era un tarongeret que estava empeltat de clementina fina o clementina del terreny, la clementina genuïna. Sembla que en un moment donat, fa ja 71 anys, els agricultors es van adonar que en una de les branques havien crescut una gran quantitat de clementines diferents. El primer que els va cridar l’atenció era la mida, que era més gran, però d'entrada no en van fer molt de cas. L’any següent, van comprovar que la mateixa branca tornava a oferir aquesta varietat distinta.

S’havia produït una mutació espontània, en opinió dels agricultors, per l’acció directa del sol, i havia nascut la clemenules, la varietat de mandarina més preada per la dolçor, la quantitat de vitamina C i la facilitat per a pelar-la, entre altres virtuts.

Juan Vicente Morós, president de l’Associació Clemenules de la Plana, amb Gemma Payà i Ximo Rovira
Juan Vicente Morós, president de l’Associació Clemenules de la Plana, amb Gemma Payà i Ximo Rovira

“És preciós que l’ajuntament de Nules haja guardat la soca, perquè això ens permet vore d’on va nàixer aquesta varietat que actualment és la reina: és la varietat més important de les clementines del món”. Assegura que després han eixit moltes altres mutacions que també han arribat al mercat, però la principal és la clemenules.

Quan l’arbre va morir, van decidir conservar la soca de 1953 i hui en dia encara es recorda exactament la branca on es va produir la mutació que ha tingut una repercussió importantíssima en l’economia de la zona.

Vicente Lucas és el fill de l'encarregat del camp on van nàixer les clemenules, i encara recorda el lloc on estava l'arbre quan va produir aquella mutació afortunada.

Juan Vicente Morós vol recordar que tant la soca com la Nuleta estan molt relacionades amb el concepte de minifundi: “Durant molts anys, semblava que el minifundi era una cosa a extingir, però nosaltres pensem que el consumidor entendrà que quan compra una Nuleta, que complirà unes regles de joc, la citricultura tal com la coneixem hui, a més, en estil minifundista, permetrà que el patrimoni continue en mans de les famílies valencianes i garantirà por molts anys més un estil de vida que han desenvolupat els nostres pobles i que hui està molt castigat”.

71 anys després de la clemenules, naix la 'Nuleta'

L’Associació Clemenules de la Plana naix per a comercialitzar la marca Nuleta, amb l’objectiu de posar en valor la clemenules, la varietat de mandarina que, segons hem vist, va nàixer en aquesta zona.

El president vol aclarir que l’associació engloba molts agricultors, però també els dotze ajuntaments de la Plana que s’hi han volgut afegir, set cooperatives de serveis i subministres agrícoles, quatre d’exportació, tres exportadors privats, el sindicat central de regs del Millars i l’associació provincial de pous. “Volem assegurar que quan la gent compre marca Nuleta li aplegue a l’agricultor un preu just perquè puga cobrir els gastos i tindre un mínim de benefici digne”.

Així és la nova Nuleta
Així és la nova Nuleta

Ens avança que enguany n'hi haurà ja una mostra en alguns dels nostres supermercats i que, fins i tot, se n'exportarà una partida a Alemanya. "És el principi de la Nuleta, que no de la clemenules, que ja és part de la nostra història".

També et pot interessar

stats