El pimentó de quatre morros, el secret millor guardat del Comtat

Carolina Ferre i Pepa Cases han descobert al programa 'Trau la llengua' com es prepara l'espencat a la comarca

Trau la Llengua va al Comtat a conèixer com es fa la pericana / À Punt Mèdia

A la comarca del Comtat és molt típic cuinar plats com els caragols, l'espencat, la pericana, l'esgarradet, la tomaca seca, el picantet, l'olleta, la casaqueta o carraqueta ―cuinada amb faves tendres―, la borreta, les pilotes de dacsa, els mentirons, les bajoquetes farcides, el putxero, l'arròs caldós amb caragols, les taretes, entre molts altres.

Molts d'aquests plats també són típics a altres comarques del voltant, com ara l'Alcoià, la Safor, la Vall d'Albaida i la Marina Alta, però cadascuna té la seua manera de cuinar-los. Així ocorre a Cocentaina.

Miguel Àngel explica a Carolina Ferre com fer la pericana
Miguel Àngel explica a Carolina Ferre com fer la pericana / À Punt Mèdia

Miguel Ángel, que elabora algunes d'aquestes delicades receptes i ven conserves artesanes, els ha descobert a Carolina Ferre ―convidada del programa dedicat a les paraules soflimades― i a Pepa Cases, la presentadora, com fer una bona pericana i un bon espencat de Cocentaina.

Alguns dels plats tipics del Comtat
Alguns dels plats tipics del Comtat / À Punt Mèdia

"Nosaltres fem conserves artesanes. Fem la pericana, l'espencat, la tomaqueta seca i el picantet. La pericana d'ací porta la bajoca callosina, que la torrem, i després posem el bacallà, all i oli d'oliva."

Imatge de la pericana i l'espencat
Imatge de la pericana i l'espencat / À Punt Mèdia

L'espencat ―explica Miguel Ángel― porta el pimentó de quatre morros. "Li llevem la pell, el fem a tires i a continuació posem ceba, bacallà, pimentó i oli d'oliva. Preguntat a duo per Carolina i Pepa que com és aquest pimentó, l'especialista en conserves artesanes ha donat una explicació que ha semblat molt convincent a les presentadores. Millor escoltar-la en boca de Miguel Ángel que escriure-la.

També et pot interessar

stats