La maleta que es va convertir en un tresor: “la maleta per a mi significa història, patiment i vida”
Rosa Tarin, neta d’un dels supervivents de Mauthausen, recorda com son pare li demanava insistentment que la maleta no es perdera i així ha passat, de generació en generació, fins a convertir-se en un dels objectes de Tresors amb història
Aquesta maleta va pertànyer a un dels supervivents de Mauthausen. Conscient que havia hagut de viure, va decidir guardar documents i fotografies que recomponien la seua història. “Quan eixiren, tant ell com un amic, es tornaren a posar el pijama per a fer-se una foto”. Ens ho conta Rosa Tarin, neta del propietari de la maleta, qui recorda com cada vegada que agafaven la maleta son pare li deia: “açò que no es perda”.
El iaio de Rosa era una persona molt activa políticament. Com a republicà espanyol, el feriren en la batalla de l’Ebre i quan es va curar va ser exiliat a França, on va estar al camp de refugiats d’Argelers. Quan va començar la Segona Guerra Mundial, el govern francés li va oferir tornar a Espanya o quedar-se a França per tal de defendre les fronteres dels nazis. “Ell va optar per defendre les fronteres i ahí és quan l’empresonaren i el portaren a Mauthausen”, recorda la seua neta.
Entre els documents que amaga la maleta, s’inclou una postal que va arribar al camp de concentració de Mauthausen de part de la seua dona, Catalina, qui es va quedar sola amb quatre fills al Perelló. Les paraules que li dedicava al seu marit eren les següents:
“Esperar és virtut, resignació, prudència, conformació, valor. Disfrutant salut, desitgem-la per a tu. La providència ens protegirà. Abraçades, fills, avis, Amàlia, carinyo, la teua esposa”.
Es calcula que uns 10.000 espanyols van passar per camps de concentració i extermini nazis com el de Mauthausen i aquesta maleta “és una peça extraordinària que representa un dels traumes de la història de la humanitat”, diu Vicente Baydal, historiador valencià. Rosa, per la seua part, confessa que el que més li haguera agradat és “que mon pare haguera estat per a veure açò”.
Cent objectes recomponen la història dels valencians i les valencianes
La maleta ha sigut seleccionada com un dels objectes protagonistes de Tresors amb història, un programa d’À Punt presentat per Carolina Ferre que recull cent objectes a través dels quals explicar la història de la Comunitat Valenciana dels últims cent anys. Molts objectes es mostraran en el programa, però només els escollits formaran part d’una exposició itinerant organitzada per l'ETNO, el Museu Valencià d’Etnologia. Per a fer la tria d’aquests objectes, el programa ha comptat amb la col·laboració d’un equip d’historiadors de renom: l’historiador medievalista Vicent Baydal; la historiadora de l’art Irene Ballester Buigues; i l’historiador i conservador de l’ETNO Joan Seguí.
Estem en un moment de recuperació històrica i de segur ens vindran molts objectes relacionats amb la postguerra. A més, objectes que ens identifiquen com a valencians, que sentim com a propis.
Som una terra carregada d'art i en parlarem mitjançant els teixits, les pintures, la seda, el taulell, els vestits. També objectes que parlen de la història de les dones.
El poble valencià compta amb una cultura popular extraordinària: les Falles, la Tomatina, Sant Joan, el Misteri d'Elx, els Moros i Cristians, la Muixeranga. Espere trobar peces vinculades a aquestes festes.
José Molins ens porta fins als objectes que només es poden visitar al seu emplaçament i Paco Lloret ens acosta els objectes esportius. El programa s'estrena aquest dissabte 18 de setembre i cada dissabte contarà la història que amaguen aquestes peces que ajuden a recompondre la història de tots els valencians i les valencianes.