Entrevista a Karmen Cercós, cantant de Skaparapid i la primera veu jamaicana femenina a València, en 'La Maskletà'

Aquesta banda és considerada com una de les pioneres del rock en valencià de la dècada del 1990, juntament amb Ki Sap i Obrint Pas

Karmen Cercós, cantant de Skaparrapid
Karmen Cercós, cantant de Skaparàpid / À Punt Mèdia

Karmen Cercós està considerada la primera veu jamaicana femenina a València. La cantant de Skaparapid ha estat al programa La Maskletà dedicat a l'ska i el mestissatge. Skaparapid va ser un grup de música ska originari de la Comunitat Valenciana, que va estar actiu entre 1993 i 2007. Cantaven en valencià i en espanyol.

La banda es considera com una de les pioneres del rock en valencià de la dècada del 1990, juntament amb Ki Sap i Obrint Pas. El grup va sorgir a l'octubre de 1993 al Kasal Popular de Flora, un centre okupa situat a prop dels Jardins dels Vivers de la ciutat de València.

En el programa Karmen ha contat que de ben menuda va estar en contacte amb la música gràcies a l'escola de música de Benimaclet. "És molt bona i a mi em va introduir des de molt xicoteta". Ha confessat que el solfeig l'avorria, i va decidir començar amb la guitarra i el cant. La seua vida sempre ha estat envoltada de música. "Jo sempre dic que m'agradaria que la vida fora una banda sonora, on la música sempre ens envoltara en qualsevol moment. Jo no sé viure sense la música".

"Grups com Skaparapid i Ki sap... ens van marcar un camí per a les altres. I gràcies a elles la lluita ha continuat" Alba Terol - Cantant del grup Tito Pontet

Pel que fa a l'ska, és un gènere que com ha explicat el copresentador de La Maskletà i l'especialista en música Jorge Villar, en aquella època a la Comunitat Valenciana, "no hi havia molts grups. A més a més d'Skaparapid, hi estaven Ki sap, La Karraska, i ja un poc més tard El Gran Miércoles i Tito Pontet.

Karme i Jaume Mira Aka Dr Jau, guitarrista de Dead Snoopy, amb Nerea Sanfe
Karme i Jaume Mira Aka Dr Jau, guitarrista de Dead Snoopy, amb Nerea Sanfe / À Punt Mèdia

Karmen Cercós ha explicat que el seu primer concert amb Skaparapid va ser solidari. "El vam donar a la gent de Parc Alcosa, un barri de gent treballadora i amb dificultats ubicat en Alfafar, entre Benetússer i Massanassa." La gira que recorda amb més nostàlgia va ser quan van anar a Mèxic.

Alba Terol, cantant de Tito Pontet, ha reconegut al programa que "gràcies a grups com Skaparapid i Ki sap ens van marcar un camí per a les altres. I gràcies a elles la lluita ha continuat".

Un dels cartells que lluia a La Maskletà
Un dels cartells que lluia a La Maskletà / À Punt Mèdia

En 1995 va veure la llum la seua primera maqueta i un any després va eixir el seu segon treball Que empiece ya, editat per Capità Swing a finals de 1996, i distribuït en format casset i CD. El tercer disc de la banda, El cuento de nunca acabar, va veure la llum el 1999, i el seu darrer treball, Ací estem, va aparéixer en 2003. Skaparapid va posar fi a vora quinze anys damunt els escenaris amb un concert a la sala El Loco de València el 2 de juny de 2007.

Les tres onades de l'ska

Jorge Villar, que va ser propietari del mític pub La Maskletà (1999) d'Alacant, ha explicat al programa que l'ska va nàixer a finals dels 50, ja quasi en els anys 60, a l'illa de Jamaica amb artistes molt famosos com Desmond Dekker o Laurel Aitken.

"I quan l'illa es va independitzar d'Anglaterra els joves jamaicans se'n van anar cap a l'Anglaterra, on s'ajuntaren amb joves de barris obrers anglesos, i així es va produir la fusió entre el punk i l'ska i va sorgir la "2 tone revolution", que era la segona onada de música ska, que tenia grups tan famosos com Madness o The Selecter", ha explicat Villar.

Als anys noranta va sorgir una altra tercera onada en la qual l'ska es va fusionar amb "multitud d'estils" des del jazz, a diferents músiques llatines, rock, punk i van sorgir grups molts famosos com Los Fabulosos Cadillacs, banda argentina de Buenos Aires, fundada en 1984, o Ska-P a Espanya.

També et pot interessar

stats