Per què els àngels músics de la catedral de València són tan especials?

És la pintura pionera del Renaixement a la península Ibèrica

En 'Tot és art' analitzem per què els angels músics de la catedral de València són tan importants
En 'Tot és art' analitzem per què els àngels músics de la catedral de València són tan importants
11 de novembre 2021 - 13:54

El gran moviment cultural que domina Europa entre els segles XV i XVI, originat a Itàlia, suposa un repte contra 1.000 anys d'omnipresència de Déu. Déu era el centre de tot, la vida estava basada en la fe i l'únic llibre que importava era la Biblia; però la fi de l'edat mitjana suposa que l'ésser humà comence a creure en si mateix. El cos deixa de ser un simple recipient per a l'ànima i això dona pas al pensament humanista.

És el Renaixement, una revolució social, cultural i, evidentment, artística que no arriba a terres valencianes fins a 1472.

El Renaixement arriba a terres valencianes
El Renaixement arriba a terres valencianes / 'Tot és art'

Un incendi marca l'inici del Renaixement valencià

Tot va començar en 1469 i d'una manera molt valenciana: amb foc. Un incendi destrueix l'altar major de la catedral de Santa Maria de València i cal reconstruir-lo. El xativí Roderic de Borja, futur papa Alexandre VI, s'implica personalment en el projecte i després de quasi vint anys a Roma amb el seu oncle Calixt III, torna a València amb dos pintors italians.

És l'any 1472 i els pintors són Paolo de San Leocadio i Francesco Pagano, els dos amb una sòlida formació en pintura al fresc durant el seu aprenentatge artístic a Ferrara i Nàpols. A pesar del seu prestigi, els responsables de la catedral desconfien: "el capítol no n'estava convençut, no volia donar-li a qualsevol el que havia de ser la joia de la corona com la que havia de decorar l'absis de la catedral de València i és per això que fan una prova", ens conta Juanvi Garcia Marsilla, professor d'Història Medieval de la Universitat de València.

L'adoració dels pastors, de San Leocadio i Pagano, en 1472
L'adoració dels pastors, de San Leocadio i Pagano, en 1472 / 'Tot és art'

Els dos pintors italians dominen la pintura del fresc, però a València aquesta tècnica és prou desconeguda i és per això que realitzen una prova per a confirmar que han de ser els pintors triats per a il·lustrar la catedral. La perspectiva, el detall de les figures i la tècnica depurada era de tal nivell que no van necessitar acabar la pintura i és per això que L'adoració dels pastors roman com una obra inacabada a la catedral de València.

Els àngels músics, la primera pintura renaixentista a Espanya

El volum, nivell de detall i la perspectiva dels angels són clau per a reconéixer la importància d'aquesta pintura
El volum, nivell de detall i la perspectiva dels angels són clau per a reconéixer la importància d'aquesta pintura / 'Tot és art'

San Leocadio i Pagano comencen a treballar en l'altar major de la catedral de València i les seues mans expertes donen forma a uns espectaculars angels músics, però una reforma posterior els cobreix amb una volta barroca i durant segles els àngels i els seus instruments romanen amagats i quasi oblidats.

No és fins a fa relativament poc de temps, el 2004, que a través d'un clevill amb una càmera molt menuda, es retroba aquesta obra mestra de l'art renaixentista. Segons el professor Juanvi Garcia Marsilla, "la sorpresa va ser majúscula perquè no ens podíem pensar mai el nivell de conservació que hi havia". "Pensàvem que probablement havien encalat allò i no, entrarem i pràcticament els àngels estaven sencers", remata.

Quina innovació representen?

Són dotze àngels músics que porten instruments de l'època perfectament reproduïts, que adquireixen un valor incalculable no només per la història que hi ha darrere sinó per les seues qualitats artístiques. En concret, destaquen per tres qualitats:

  • El volum. No hi havia cap comparació amb la monumentalitat dels cossos d'aquests àngels.
  • La perspectiva. Segons Garcia Marsilla, "hi ha escorços molt interessants".
  • El detallisme. Es tracta d'una obra situada a molts metres d'altura i "és molt sorprenent, que encara que no es podria veure de prop, van decidir fer-ho amb un detallisme extrem", remata el professor de la UV.

'Tot és art', nou programa cultural en À Punt

Cada dijous a la nit, un nou programa en la televisió d'À Punt ens acostarà les disciplines artístiques més rellevants amb una visió valenciana. La primera entrega farà una revisió del Renaixement valencià.

L’alteà Josep Vicent, músic i director d’orquestra de prestigi internacional, és el presentador de 'Tot és art'
L’alteà Josep Vicent, músic i director d’orquestra de prestigi internacional, és el presentador de 'Tot és art'

També et pot interessar

stats