Les famílies de 20 represaliats pel franquisme a Paterna recuperen les despulles dels seus parents

Veïns i veïnes de Tavernes de la Valldigna, Cullera, Sollana i Albalat tanquen el procés de la fossa 112 després de més de 40 anys de silenci administratiu.

Shaila Lluch
03 d'abril 2021 - 13:16

Aquest dissabte serà un dia per a la memòria de molts valencians i valencianes. Les famílies de 20 represaliats del franquisme han acudit al cementeri de Paterna per a recuperar, després de molts anys de lluita, les restes dels seus éssers estimats, tots ells afusellats pel règim franquista quan la Guerra Civil ja havia acabat. Un dia assolellat els ha rebut i, finalment, aquestes famílies han pogut tancar el procés obert fa dos anys a la fossa 112 del cementeri de Paterna, quan van començar les excavacions.

L’acte d'acompanyament als familiars ha comptat amb l’assistència de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i de membres de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna.

La presidenta de l'associació, Carmen Gómez, ha pogut arreplegar les restes del seu avi, Vicente Gómez Marí, l'alcalde de la Segona República a Tavernes de la Valldigna, i president del consell municipal durant tota la guerra, que va ser afusellat als 45 anys. Segons Carmen Gómez, aquest dia és l’homenatge a unes persones que van morir lluitant per la llibertat i els seus descendents mereixen recuperar-ne els cossos i donar-los una sepultura digna.

Ramón Egea Benavent, represaliat del franquisme
Ramón Egea Benavent, represaliat del franquisme / À Punt

L'associació va contactar amb 52 famílies, de les quals 21 han pogut recuperar les restes mortals dels seus parents. Una d'elles va arreplegar les despulles del seu familiar l’estiu passat i les altres 20 famílies ho han fet aquest dissabte. És el cas de Pepita Peiró, una de les poques filles dels represaliats que encara viuen. Ella ha acudit aquest dissabte a recollir les restes de son pare, José Peiró Calabuig, de professió xòfer, assassinat als 34 anys el 30 de novembre de 1939.

Pepita Peiró, la filla d'un afusellat
Pepita Peiró, la filla d'un afusellat / À Punt

En aquesta fossa es van soterrar 98 cossos en dues saques i han pogut ser recuperats gràcies als treballs finançats per la Diputació de València i la Generalitat, a través de la Conselleria de Qualitat Democràtica. Tots ells van ser afusellats el 30 de novembre i el 9 de desembre de 1939.

Les restes pertanyen majoritàriament a famílies de les comarques de la Safor i la Ribera, tot i que queden encara 71 cossos que no han sigut identificats.

Ajuntaments com els de Cullera, Carlet o Tavernes de la Valldigna ja han confirmat que en els pròxims dies celebraran actes als seus cementeris per a acollir els cossos i que descansen de forma definitiva als seus pobles.

També et pot interessar

stats