Veus expertes que assessoren la Generalitat auguren una tendència a la baixa dels contagis en els pròxims dies

Els especialistes asseguren que, a pesar de la millora, no han de relaxar-se de manera dràstica les mesures restrictives.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en l'encontre amb el comité d'experts que asssessoren la Generalitat
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en l'encontre amb el comité d'experts que asssessoren la Generalitat

Les últimes dades diàries sobre la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana ja apunten a una tendència positiva, després de registrar-se el mes més funest des de l’inici de la pandèmia. Així ho han constatat les veus expertes que assessoren la Generalitat, que han albirat que aquesta tendència a la baixa es consolidarà en els pròxims dies.

Aquest dijous, el cap del Consell, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, s’han reunit amb experts de diversos àmbits per abordar l'evolució de la crisi sanitària a la Comunitat Valenciana. Han remarcat que ja hi ha un “sensible” descens en la notificació diària de contagis per coronavirus i que ja ha baixat la pressió assistencial tant en atenció primària com als hospitals, que, segons diuen, anirà a menys la pròxima setmana.

A pesar d’aquesta davallada, les veus expertes insisteixen que aquesta tendència no ha d’anar acompanyada d'una “relaxació important” de les mesures restrictives que estan vigents des del 7 de gener al territori valencià.

En l’última actualització del passat dimecres, Sanitat Universal va notificar 5.256 contagis en les útimes 24 hores, una xifra relativament inferior a la mitjana diària de la setmana passada, amb més de 7.700 positius al dia. Baixen també les hospitalitzacions en planta, amb 4.193 persones ingressades, vora 200 menys que dimarts; així com els ingressos en UCI, amb 650 hospitalitzats en crítics, 14 menys que el dia anterior.

Tot i això, sí que creix el nombre de defuncions, tal com pronosticaven els experts, setmanes després del repunt de contagis per l’augment de les trobades socials de Nadal. Per segon dia consecutiu, el territori valencià ha registrat el seu màxim de morts des de l’inici de la pandèmia, amb 112 decessos en un dia.

Els contactes socials baixen a la meitat

La comissionada de Presidència per a l'Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver, ha assegurat que s’ha detectat una reducció “molt important” dels contactes en les últimes setmanes, tant dins com fora de la llar. Des del 25 de gener, les reunions socials de persones no convivents estan limitades a només dos persones als espais públics

Segons una enquesta, el 33% dels participants assegurava que havia socialitzat en entorns “d’alt risc” en Nadal, una xifra que ha baixat fins al 16% en l’última setmana.

Es dispara la voluntat de vacunar-se

D’altra banda, el comité d’experts ha apuntat que la intenció de vacunar-se de la població valenciana ha passat del 28% en Nadal fins al 78% en l’actualitat.

A més, han aconsellat a la Generalitat que amplie els escenaris de vacunació, tal com fan altres països, en cas que hi haguera un augment massiu de la distribució de vacunes en les pròximes setmanes. Així, recomanen col·laborar amb les mútues i serveis de prevenció d’empreses i que prevegen escenaris de vacunació “a gran escala” en espais com poliesportius, esglésies, etc.

Comité d’experts de la Generalitat

Entre les persones que han participat telemàticament en la trobada amb Puig i Barceló estan la comissionada de Presidència per a l'Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver; l'especialista Ildefonso Hernández, del Departament de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández d'Elx; el vicepresident de la Fundació Institut de Recerca en Serveis de Salut, Ricard Meneu; i la secretària autonòmica de Comunicació i catedràtica de Lingüística General de la Universitat de València, Beatriz Gallardo.

De la mateixa manera, en la reunió han participat Salvador Peiró, de la Fundació de Recerca Sanitària Biomèdica de la Comunitat Valenciana; el cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic de València, David Navarro; i el director d’Investigació de l'Institut Valencià de Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez.

Finalment, s'ha comptat amb l'assistència de l'investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC, Xavier Querol; Gloria Sánchez, científica investigadora en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC); així com del subdirector general d'Avaluació de la Gestió Assistencial en la Conselleria de Sanitat Universal, Ramón Limón.

També et pot interessar

stats