L'explosió a Beirut deixa més de 100 persones desaparegudes i 200.000 sense casa

El Líban ha declarat la capital com a “zona catastròfica” després de l'incident que ha causat almenys 100 morts.

L'explosió al port de Beirut ha deixat una imatge desoladora
L'explosió al port de Beirut ha deixat una imatge desoladora / Reuters

L'explosió que va sacsejar aquest dimarts el port de Beirut deixa una imatge a la capital del Líban que tardaran anys a oblidar. A la gran quantitat de víctimes, que suma almenys 100 persones mortes i més de 4.000 ferides, s'inclouen els importants danys materials i econòmics que ha provocat l'incident. També les més de 100 persones que es troben desaparegudes i que les forces de seguretat, bombers i voluntaris, arribats des de diferents països del món, estan cercant.

A tot això s'ha d'afegir que, segons el governador de Beirut, Maruan Abboud, hi ha entre 200.000 i 250.000 persones que han perdut sa casa i les seues pertinences, fet pel qual “s'ha de treballar per a proveir-los d'un habitatge, menjar i aigua”. A més, ha estimat els danys entre els 3.000 i els 5.000 milions de dòlars a causa de l'ona expansiva que va destruir tota classe de mobiliari urbà, edificis i cotxes que es trobaven pròxims a la deflagració del carregament de nitrat d'amoni d'unes 2.750 tones.

Pràcticament la meitat de la ciutat de Beirut està afectada per l'explosió / Reuters

Segons les autoritats locals, “pràcticament la meitat de Beirut està destrossat” i, per aquest motiu, el Consell Suprem de Defensa libanés ha decretat la ciutat com a “zona catastròfica” i ha declarat dues setmanes d'estat d'emergència i dol nacional.

L'Institut Cervantes, destrossat

Un dels edificis afectats per la catàstrofe ha sigut la seu de l'Institut Cervantes de la capital libanesa. Tot i que els danys són abundants, no s'ha registrat cap víctima mortal, i només dos membres de seguretat del centre, de nacionalitat libanesa, han resultat ferits.

Imatges de la seu de l'Institut Cervantes a Beirut, destrossada per l'explosió / Twitter: @InstCervantes

A Espanya, el president del l'executiu, Pedro Sánchez, ha traslladat a través de Twitter el seu “suport i solidaritat” al país del Pròxim Orient. Sánchez s'ha mostrat “commocionat davant la terrible tragèdia de Beirut” i ha aprofitat per a enviar una “sincera abraçada a les víctimes i als seus familiars”.

La comunitat internacional es bolca amb ajuda humanitària

Molts han sigut els països que han mostrat les seues condolences al Líban per l'explosió. A les seues paraules se sumen les accions de molts altres que estan enviant ajuda humanitària de tota classe per a fer tasques de recerca de víctimes i neteja de les instal·lacions.

Entre aquests es troba França, que ha enviat dos avions militars amb 55 tripulants de protecció civil, 15 tones de material i una unitat sanitària mòbil amb una desena de sanitaris especialitzats en urgències. També des dels Països Baixos ha eixit una expedició de 67 treballadors humanitaris amb experiència en desastres internacionals, com el tsunami de 2011 del Japó o el terratrémol de les Filipines de 2019. Rússia també ha anunciat l'enviament de cinc avions amb metges, rescatistes i equips sanitaris, així com un hospital i un laboratori mòbil que també es podran utilitzar per a la detecció de la Covid-19.

No obstant això, entre tots els països destaca la decisió d'Israel, històricament confrontat amb el Líban i sense relacions diplomàtiques, que també s'ha sumat a la llista de països que han oferit ajuda humanitària. De fet, el Ministeri de Defensa israelià ha anunciat que s'ha comunicat amb el seu veí per a oferir “assistència immediata”. Les últimes informacions dels mitjans de comunicació locals descarten qualsevol rumor de la implicació del país israelià en l'explosió després de la tensió actual entre els dos estats. Aquesta situació es desprén arran d'un incident el 27 de juliol en el qual l'exèrcit israelià va disparar contra el que va descriure com un “comando de Hezbollah” que va travessar armat la línia fronterera i va tornar al Líban després d'un intercanvi de foc sense víctimes.

Israel envia un equip de sanitaris i treballadors per a ajudar en les tasques de recerca i neteja / Twitter: @AgenciaAJN

Missatges d'afecte de Trump i Bolsonaro

El president dels Estats Units, Donald Trump, també ha tingut un missatge d'afecte cap al país i les víctimes de l'explosió. Trump va començar la seua intervenció enviant les seues condolences i les de tota Amèrica, però ha acabat qualificant l'incident d'un “atac espantós” provocat per una “bomba”.

Des del Brasil, el seu president, Jair Bolsonaro, ha afirmat sentir-se “profundament trist” amb les escenes de la forta explosió. Igualment, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha volgut donar el seu suport als “seus germans libanesos”; o el rei Mohamed VI del Marroc, que ha presentat els seus “sincers sentiments de compassió”, i els seus desitjos d'una ràpida recuperació dels ferits.

També et pot interessar

stats