Europa es tanca just abans de Nadal

El confinament dur de Països Baixos i Alemanya contrasta amb les restriccions més laxes d'Espanya i Portugal.

Europa es tanca just abans de Nadal
Europa es tanca just abans de Nadal

La segona onada de Covid-19 encara no ha dit l'última paraula, però molts països europeus ja tenen la vista posada en una més que probable tercera. La por a un nou repunt de la pandèmia després del Nadal, quan a penes s'està doblegant lentament la corba de contagis disparada des d'octubre, ha dut a estats com Alemanya, França, els Països Baixos, el Regne Unit o Itàlia a endurir les restriccions socials amb confinaments, tocs de queda o avançant les vacances escolars per a tancar ja col·legis.

Les festes de Nadal estan ja a la vora i l'espera per a la vacuna està prop d'arribar a la fi si, com és previsible, l'Agència Europea del Medicament dona llum verda a les que han desenvolupat el consorci Pfizer-BioNTech (el 29 de desembre) i la farmacèutica nord-americana Moderna (12 de gener). Mentre arriba eixa vacuna, autoritats i veus expertes en epidemiologia volen atenuar un possible augment dels contagis per Covid-19 a causa de les celebracions nadalenques i han decidit emprendre mesures més rígides de les que tenien inicialment previstes per a aquest període. Repassem com estan les restriccions en els principals països d'Europa, de més dures a menys, en una escala en què el nivell màxim suposa un confinament total de la població.

Els Països Baixos

És, juntament amb Alemanya, un dels estats europeus amb les mesures més restrictives després que el primer ministre, Mark Rutte, declarara dilluns el tancament de guarderies, col·legis i instituts, i de tota l'activitat no essencial (comerços, gimnasos, prostíbuls i museus) fins al 19 de gener. Suposa el confinament més rígid aplicat als Països Baixos des de març, en la primera onada. El govern holandés ha pres la mesura després de disparar-se els contagis a uns 10.000 casos diaris, i comprovar que el tancament de bars i restaurants durant dos mesos no ha sigut suficient per a controlar el creixement sostingut de la pandèmia. La incidència acumulada en els últims catorze dies supera els 500 positius per cada 100.000 habitants, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties. Per això, el primer ministre ha demanat a la ciutadania que reduïsca les eixides i es confine, que no viatge a l'estranger i que limite el nombre de convidats a casa a un màxim de dues persones, xifra que pot augmentar fins a tres per Nadal.

Alemanya

L'avanç de la Covid-19, que l'última setmana ha deixat xifres de rècord, ha obligat el país germànic a imposar noves restriccions, que entren en vigor aquest dimarts. El govern alemany ha decretat el tancament quasi total de la vida pública fins al 10 de gener. Les vacances escolars de Nadal s'avancen per a suprimir així l'activitat presencial en escoles i guarderies. També abaixa la persiana tot el comerç no essencial i només estaran oberts els que venen menjar, medicines o productes de primera necessitat. En les reunions familiars no podrà haver-hi més de cinc persones.

El Regne Unit

Un escaló per davall hi ha el Regne Unit, on s'ha decretat el nivell màxim de restriccions (l'anomenat “Tier 3”) però només a la capital britànica, Londres, i algunes zones del sud-est d'Anglaterra com Essex, Kent o Hertfordshire. A partir d'aquest dimecres han de tancar bars i restaurants, tot i que es manté l'entrega a domicili de menjar. El govern de Boris Johnson ha anunciat les noves mesures el mateix dia que s'ha detectat una “nova variant” de la Covid-19 que es propaga molt ràpid per la capital i el sud del país. En les zones afectades per aquestes restriccions no podrà haver-hi cap reunió social en interiors i només es permet trobades amb persones que no siguen convivents a l'aire lliure, amb un màxim de sis.

Bèlgica

Els contagis tornen a estar a l'alça després d'haver registrat una caiguda gradual des de començament de novembre. Bèlgica continua amb un toc de queda nocturn que varia entre territoris (hi ha des de la mitjanit a les 22 hores que s’ha establit a Brussel·les, la capital) i no es preveuen de moment excepcions per a Nadal. Els contactes socials estan limitats a una “bambolla social”: cada persona té dret a tindre contacte estret (sense distància de seguretat) amb només una persona, i cada habitatge sols pot convidar un contacte proper alhora. Bars i restaurants, així com l'oci i la cultura en general, estaran tancats almenys fins al 15 de gener. Al desembre s'han reobert els comerços no essencials, excepte aquells que impliquen contacte estret com ara les perruqueries.

França

El país veí ix aquest dimarts del confinament decretat per a frenar la segona onada de la pandèmia. El govern francés, però, ha decidir alentir la desescalada i endurir les restriccions amb vista al Nadal perquè la baixada de contagis està lluny encara de l'objectiu que s'havia marcat. Des de hui s'avança un hora el toc de queda nocturn, a les 20 hores, que es mantindrà també el Cap d'Any (tot i que s'alçarà la nit de Nadal). La reobertura de la restauració, així com els centres culturals (cine, teatres, etc.) s'ajorna i tots aquest establiments romandran tancats durant les festes nadalenques.

Irlanda

Després d'estar confinada sis setmanes, a finals de novembre ha començat a reobrir el comerç no essencial, la restauració i les activitats culturals. Aquest segon tancament, més suau que el de març, ha ajudat a aplanar la corba de contagis i actualment Irlanda té la taxa d'incidència més baixa de tota la Unió Europea (264 casos en les últimes 24 hores, segons el recompte de la Universitat Johns Hopkins). Les autoritats, però, tenen por que el virus torne a repuntar pel relaxament de les mesures al Nadal i sobre la taula hi ha la possibilitat que calguen noves restriccions. Des del 18 de desembre la ciutadania podrà moure's lliurement per tot el país i es podran organitzar reunions en cases amb persones procedents de fins a tres unitats familiars.

Itàlia

El president del govern italià, Giuseppe Conte, ha avançat aquest dimarts que s'enduriran les restriccions sanitàries per Nadal, tot i que no s'arribarà al confinament total que ha decretat Alemanya. Alguns mitjans del país especulen que es podria avançar el toc de queda o fins i tot tancar la restauració, però encara no s'han oferit més detalls. Itàlia és, ara per ara, el país d'Europa amb més morts per coronavirus, amb més de 65.000. De moment es treballa amb un model que classifica les regions per nivell de risc amb un semàfor, de groc a roig. La majoria del país està en color groc però el govern valora un canvi de gradació després que durant el cap de setmana s'hagen registrat congregacions multitudinàries en zones cèntriques de diverses ciutats.

Grècia

El govern grec ha establit un toc de queda a partir de les 22 hores i limita a nou persones de dos grups de convivents les reunions en domicilis per a les festes de Nadal. S'intenten limitar les concentracions de persones i la mobilitat per a previndre contagis, després que el país haja registrat les pitjors dades de tota la crisi sanitària durant la segona onada, amb pics que superen els 3.000 casos diaris. Al novembre es decretaren dures restriccions que s'han alçat aquest dilluns, i ja poden tornar a obrir establiments com ara perruqueries i farmàcies. A més, per a poder entrar a Grècia els turistes han de presentar una PCR negativa realitzada amb 72 hores d'antelació. El control és més exhaustiu que a Espanya, ja que també seran sotmesos a un test ràpid en arribar al país i hauran de guardar tres dies de quarantena.

Espanya

És un dels països europeus amb restriccions sanitàries més laxes. Les dades d'incidència evidencien, segons defén el govern espanyol, que ja no està en fase de descens sinó en una “possible meseta”. De moment hi ha un toc de queda generalitzat a partir de la mitjanit amb confinaments perimetrals de diversos tipus, en funció de la comunitat. Si res canvia d'ací a Nadal, entre els dies 23 i 26 de desembre, i entre el 31 de desembre i l'1 de gener es permetrà la mobilitat entre territoris per a poder visitar familiars i persones acostades, tot i que l'executiu espanyol no ha precisat cap nivell de parentiu. A més, el toc de queda s'allarga les nits del 24 i 31 de desembre a la 1:30 hores i es permeten reunions en domicilis fins a deu persones. Tot i això, les comunitats tenen competències per a endurir aquestes restriccions mínimes que ha acordat el Consell Interterritorial de Salut.

Portugal

El país veí es troba en estat d'emergència, el nivell d'alerta més alt del país, fins al 23 de desembre, encara que el president lusità, Marcelo Rebelo de Sousa, ja va anunciar que proposarà allargar-lo quinze dies més. Actualment, els municipis portuguesos tenen diversos nivells de restriccions en funció de la incidència a 14 dies, com ara tocs de queda entre les 23:00 i les 5:00 que en les localitats amb risc molt elevat o extrem (Lisboa i Porto) s'endureix els caps de setmana des de les 13:00 hores. Per a Nadal les mesures es relaxen, i no hi ha límit de persones per a reunir-se a casa. En les nits del 24 i 25 de desembre s’estén el toc de queda fins les dos de la matinada (actualment està fixat fins a les 23:00 hores). Per a la nit de Cap d'Any les festes al carrer estan prohibides i les reunions socials a l'aire lliure limitades a sis persones.

També et pot interessar

stats