‘Zoom’ analitza l'amenaça silenciosa de l'amiant
L'espai de reportatges d'investigació d'À Punt investiga les conseqüències per a la salut de l'exposició a aquest perillós component del fibrociment
A Espanya podrien morir 130.000 persones a causa de l'amiant en els pròxims 25 anys i un 40% encara ni tan sols s'ha contaminat, segons la Societat Espanyola de Pneumologia. L'amiant és una realitat que ens hauria d'alarmar? Aquest component del fibrociment va ser utilitzat massivament en la construcció fins que el 2002 es va prohibir. Però, quant amiant queda encara al nostre voltant? Segons els experts, tots, absolutament tots, convivim amb l'amiant. Qui no el té en sa casa, hi pot estar exposat en el treball o en el col·legi, o simplement pot inhalar-lo caminant pel carrer. Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt, es pregunta sobre l'amenaça de l'amiant i les seues possibles conseqüències per a la salut aquest dilluns 17 d'octubre.
No té per què ser perillós llevat que la seua vida útil s'haja esgotat o estiga deteriorat. No obstant això, l'exposició continuada suposa un risc important. Si una fibra d'amiant entra en els pulmons ja no ix mai. Pot romandre-hi fins a quaranta anys sense causar problemes, però una vegada ho fa, s'inicia un compte arrere que irremeiablement acaba en mort.
El programa ha parlat amb familiars de víctimes de l'amiant, afectats que han hagut de lluitar molt per a poder demostrar que els seus van perdre la vida a conseqüència de l'amiant.
La retirada de l'asbest ha de fer-la una empresa especialitzada, un procés perillós i costós que suposa una despesa que no tots estan disposats a assumir. Per això, a vegades, acaba en abocadors il·legals amb el consegüent perill que representa.
À Punt fa zoom aquest dilluns a les 22:00 hores… sobre els efectes de l'amiant.
Després, zoom sobre la pantanada de Tous
Aquesta setmana es compleixen 26 anys de la pantanada de Tous ocorreguda un 20 d'octubre. Coincidint amb aquella data, À Punt emet a les 23:00 hores el Zoom que indaga en les conseqüències econòmiques, socials i humanes del trencament de la presa de Tous. En aquest lliurament del programa estrela dels dilluns en la televisió autonòmica, s'ofereixen imatges inèdites i una entrevista exclusiva amb Jesús María González, cap d'enginyeria i únic condemnat pel col·lapse de l'estructura.