‘Valencians al món’ visita Budapest, la joia termal d’Europa

El programa de les nits de dimecres d’À Punt viatja fins a Hongria per a descobrir els indrets més especials de la capital

Sergi Badal, veí de Vila Real (La Plana  Baixa)
Sergi Badal, veí de Vila Real (La Plana Baixa) / Departament de Comunicació
31 d'octubre 2023 - 12:32

Aquest dimecres 1 de novembre, a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món viatja amb el reporter Enrique Tena fins a Budapest, una joia europea que fusiona el patrimoni històric amb una vida urbana vibrant i unes vistes panoràmiques impressionants. Sens dubte, una experiència única per a qualsevol viatger.

Pablo Olmos, veí de València, fa sis anys que viu a Budapest. Amb ell visitaran la plaça dels Herois, construïda per a commemorar el mil·lenni hongarés. La plaça, patrimoni de la humanitat de la Unesco des de l'any 2002, exhibeix el Monument del Mil·lenni i una sèrie d'estàtues de figures històriques clau. Seguidament, aniran el castell de Vajdahunyad, construït amb motiu de l'Exposició Mundial del Mil·lenni de l'any 1896, que celebrava el mil·lenni de la fundació d'Hongria. Continuaran la ruta visitant el Museu d'Agricultura Hongaresa i, després, faran parada a Paprika, un restaurant on tastaran menjar típic del país. Acabaran al famós balneari Széchenyi, inaugurat l’any 1913.

Pablo Olmos, veí de València
Pablo Olmos, veí de València

José Fabra, veí de Sollana (Ribera Baixa), fa tres anys i mig que viu a Budapest. Quedaran amb ell al seu lloc de treball, el gimnàs ‘Go Active’. Després, visitaran la basílica de Sant Esteve, dedicada a Sant Esteve I d’Hongria, fundador del Regne d’Hongria a principis del segle XI. Més tard, faran una parada al Mercat Central de Budapest, que ofereix una àmplia varietat de productes locals, com ara aliments tradicionals hongaresos i obres d'artesania i records. Aprofitaran l'ocasió per a menjar allí. Per últim, s’acomiadaran de José al parc Kis Játszótér, on coneixerem la família.

José Fabra, veí de Sollana (La Ribera Baixa)
José Fabra, veí de Sollana (La Ribera Baixa)

Sergi Badal, veí de Vila-real (Plana Baixa), fa un any que viu a Budapest. És futbolista i entrenador del Barça Academy. Els esperarà allí per a, després, desplaçar-se fins al Bastió dels Pescadors. Veuran que cadascuna de les set torres de l'edifici simbolitza una de les tribus magiars que es van establir a la regió l'any 869. D'una altra banda, mentre caminen pels carrers de Budapest, tastaran un dolç molt típic: el kürtős kalács. Per a acabar, agafaran un tuk-tuk i es desplaçaran fins al Palau de Budapest, monument que forma part del patrimoni de la ciutat des de l’any 1987.

Carlos Sabater, veí de Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), fa sis anys i mig que viu a Budapest. Els esperarà a la vora del riu Danubi, concretament al Monument de les Sabates. L'obra recorda els esdeveniments de la Segona Guerra Mundial, i és que molts jueus de Budapest van ser obligats a llevar-se les sabates abans de ser assassinats i llançats al riu Danubi. Així doncs, el memorial pretén mantenir viva la memòria d'aquesta tragèdia i commemorar les víctimes de l'Holocaust. Després visitaran l'Òpera de Budapest i, per acabar, veuran també el Parlament d’Hongria, on aprendran algunes dades curioses.

Juan Carlos Martínez, veí d’Almoradí (Baix Segura), fa tres anys que viu a Budapest. Es trobaran amb ell a la vora del riu Danubi, des d'on eixiran a fer un passeig en creuer per aquest riu tan famós. Durant el trajecte, veuran el pont de les Cadenes i també Illa Margarida. Més tard, aniran a la Gran Sinagoga de Budapest, la segona més gran del món, i, una vegada dins, en descobriran algunes curiositats. Finalment, acabaran al negoci de Juan Carlos, Ultramarinos Martínez, botiga culinària i bar de vins. Hi faran un tast de productes espanyols d’alta qualitat.

Budapest, la ciutat de les aigües termals

Budapest, la capital d'Hongria, és coneguda internacionalment com la ciutat de les aigües termals per la seua ubicació: es troba sobre una xarxa subterrània de més de cent fonts termals. Entre les curiositats més destacades de la ciutat es troba la presència de l'escola superior d'hidroteràpia més antiga del món i l'existència d'alguns dels balnearis més grans d'Europa, com ara Széchenyi o Gellért. Aquests balnearis, de propietat pública, han sigut accessibles per a residents i visitants al llarg de la història i, actualment, encara ho són.

Budapest, a més a més, és coneguda per ser la seu d'esdeveniments de natació en aigües obertes de renom internacional i, també, per oferir sessions de bany nocturn sota la llum de la lluna i les estreles. Les aigües termals de la capital hongaresa, riques en minerals amb propietats curatives, han atret monarques europeus al llarg dels segles i la tradició continua sent una part important de la cultura i la història de la ciutat.

També et pot interessar

stats