La Policia Local de València premia un reportatge d’À Punt sobre el suïcidi

Les autores de la peça, Marta Galindo, Silvia Sáez i Marta Pascual, rebran el premi periodístic del cos policial aquest divendres

Premi suicidi
Les periodistes d'À Punt Marta Galindo, Silvia Sáez i Marta Pascual
15 de desembre 2021 - 13:11

El reportatge "Suïcidis: l'emergència sanitària de què no es parla" ha sigut reconegut pels VI Premis Periodístics de la Policia Local de València, que enguany s’han dedicat a la salut mental i a la prevenció del suïcidi. 

La peça, de les periodistes Marta Galindo, Sílvia Saez i Marta Pascual, exposa les dades aclaparadores de suïcidis a la Comunitat Valenciana, on cada dia causen la mort a una persona. Aquest preocupant problema s’ha vist a més greument intensificat per les conseqüències que la pandèmia ha tingut en la salut mental, especialment entre la gent més jove, entre la qual el suïcidi és ja la primera causa de mort. 

El reportatge també aprofundeix en les raons per les quals no s’hi posen solucions en consonància amb la gravetat de la qüestió i acosta els testimonis i l’anàlisi de dues supervivents que dediquen la seua vida a lluitar contra aquesta xacra invisible: Maria de Quesada —autora del llibre La niña amarilla que va sobreviure al suïcidi als 15 anys— i Dolors López —supervivent al suïcidi de la seua filla i autora del llibre Te nombro

Altres treballs premiats han sigut els de Laura Martínez d'eldiario.es per la seua peça "Intentar nombrar el suicidio es comenzar a prevenirlo, és romper el tabú"; el reportatge de la periodista de Ràdio Nacional d'Espanya Comunitat Valenciana Núria Llopis "Día prevención del suicidio" i en la categoria d'accèssit "Ángeles de azul y verde combaten en la sombra el drama del suicidio policial", del periodista Jordi Ferrer de l'agència Efe.

El jurat, integrat per Dolors López, María de Quesada, Miguel Ángel Gómez, Javier Álvarez, Alfredo Pacheco i Neria Morales, ha destacat la seua "satisfacció per l'alt nivell de les propostes presentades" i ha animat tota la professió periodística a informar amb tot "el rigor possible" sobre la salut mental i la prevenció del suïcidi.

"Parlar del suïcidi prevé, perquè el suïcidi es pot evitar", ha assenyalat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, per a qui era "important", segons ha manifestat, que l'edició d'enguany visibilitzara la salut mental, ja que "si abans de la pandèmia era un dels majors reptes que tenim com a societat, després de quasi dos anys convivint amb una situació tan difícil, el desafiament és encara més gran", ha indicat.

La peça guardonada, amb els textos i infografies de Marta Galindo, les entrevistes de Sílvia Sáez, la gravació d'imatge de Jero Santarrufina i Fernando Guash i l’edició de Marta Pascual, forma part d’una sèrie de treballs que la redacció d’À Punt notícies ha publicat al voltant de la salut mental els últims mesos. Un altre bon exemple d’aquest compromís del mitjà amb la difusió responsable d'aquest problema cabdal és el reportatge "Demà pots ser tu: la pandèmia posa la salut mental damunt de la taula".

El jurat d'aquesta edició va preseleccionar 13 treballs i va valorar criteris com ara el correcte tractament gràfic i de dades, el seguiment de les recomanacions d’entitats sanitàries, la inclusió de supervivents i experts entre les fonts i l’originalitat i sensibilitat de la peça.

També et pot interessar

stats