Les Feretes d’À Punt i el gos Babalà de Canal 9 s’incorporen al Museu Internacional de Titelles d’Albaida

El conveni de col·laboració es renova fins al 2023 i permet descomptes del 50% als visitants que acrediten ser membres de La Colla

Les Feretes d’À Punt i el gos Babalà de Canal 9 s’incorporen al Museu Internacional de Titelles d’Albaida
Les Feretes d’À Punt i el gos Babalà de Canal 9 s’incorporen al Museu Internacional de Titelles d’Albaida / Departament de Comunicació
21 de març 2021 - 13:50

El Museu de Titelles d’Albaida ha incorporat a la seua exposició permanent noves peces procedents del món televisiu: Dragolina, Quarantamaula, Tombatossals, Butoni i Bubota, els personatges que protagonitzen Les Feretes, la sèrie de titelles infantils de La Colla d’À Punt. I amb elles arriba a Albaida el gos Babalà, un personatge molt estimat de la ràdio televisió valenciana.

L’ampliació de la col·lecció coincideix amb la celebració del Dia Mundial de la Titella i ha estat possible per la cessió que À Punt ha fet al Museu Internacional de Titelles d’Albaida (MITA). 

Com a amfitrions de l’arribada han estat l’alcalde d’Albaida, Josep Antoni Albert i Quilis; la presidenta de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Mar Iglesias; Iván Soler, creador de les Feretes i César Lechiguero, manipulador i veu del Babalà durant anys. 

Les Feretes i Babalà s'hi incorporen a la secció de titelles del món de la televisió del MITA, on compartiran protagonisme amb els Electroduendes de RTVE, que arribaran d'ací a uns mesos. 

Per a Mar Iglesias, presidenta de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) que ha representat la radiotelevisió pública valenciana en l’acte, “aquest Museu Internacional de Titelles és únic al nostre país i posa en valor un patrimoni molt específic. Nosaltres com a mitjans públics valencians estem molt satisfets de poder contribuir-hi amb un trosset de la història audiovisual del nostre poble. À Punt ha assumit el repte de consolidar una oferta que estimule tant el sentit crític com l’ambició per a descobrir nous coneixements enriquidors per als xiquets i xiquetes. Així, À Punt va crear La Colla, un espai que identifica la marca dels continguts i infantils que es poden veure a través de totes les nostres finestres”.

“Però tenim memòria i volem recuperar allò que forma part del referent audiovisual de tota una generació. Els xiquets i les xiquetes de finals dels anys 90, van créixer amb les cançons i les històries de Babalà. Aquest gosset, que va ser el personatge infantil de referència dels millennials valencians, ara el podran visitar en aquest museu”. 

D’altra banda, per a Júlia Rodríguez, directora del Museu Internacional de Titelles d’Albaida) “és molt important que titelles de la televisió, com són Babalà i les Feretes, passen a formar part de la col·lecció permanent del Museu Internacional de Titelles d’Albaida. Aquest tipus de titelles són molt difícils de recuperar, ja que durant la seua vida útil s’han fet servir com a ferramentes per a acomplir la finalitat de gravar un programa de televisió, sèrie, anunci... normalment són emmagatzemats d’una manera inadequada, el que provoca el deteriorament de la peça, ja que solen estar fets de materials altament degradables o simplement, desapareixen”.

La directora del MITE ha assenyalat que “Estem molt contents que la Societat Anónima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana haja signat un conveni amb nosaltres, per tal de recuperar i posar en valor aquestes peces i que, així el públic en general, puga descobrir com es treballa en la televisió amb ells. Segur que se sorprendran de la dificultat que suposa animar un titella davant d’una càmera”.

Els membres de La Colla d’À Punt tenen un 50% de descompte

La Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC) i l’Ajuntament d’Albaida han renovat fins al 2023 el conveni signat fa dos anys amb l’objectiu de fomentar el coneixement del món dels titellaires i promocionar l’oci familiar i cultural. En virtut de l’acord, À Punt incentivarà la participació dels membres de La Colla en les visites i activitats que organitza el MITA i aquest aplicarà un descompte del 50% sobre el preu de les activitats als usuaris majors de 12 anys que acompanyen a, almenys, un/a membre de La Colla que presente el seu carnet oficial de La Colla d’À Punt. 

Les visites al Museu Internacional de Titelles d’Albaida es fan amb cita prèvia mentre continue l’actual situació sanitària. Tota la informació i els telèfons es troben al seu web www.museutitelles.com. Situat al Palau dels Milà i Aragó d’Albaida, un edifici del segle XV, el museu és un centre dedicat a l’estudi i la difusió de l’art dels titelles.

El MITA va ser inaugurat el 1997 i en les seues col·leccions que hi ha una àmplia mostra les tradicions principals de titelles de diferents països d’Europa, Àsia i Àfrica. Així mateix, es dedica una atenció especial a l’animació en el cinema i la televisió. Més de quatre-centes peces, a les quals ara s’han sumat les Feretes del Cau de les Feretes d’À Punt i el gos Babalà de Canal 9-RTVV, entre altres. Una visita molt més que recomanable.

També et pot interessar

stats