‘Les estafes en salut’, hui en el programa Zoom

Aquest dilluns analitzem el perfil dels estafadors i quins són els senyals d'alerta per a no caure en una estafa

Zoom analitza el perfil dels estafadors i quins són els senyals d'alerta
Zoom analitza el perfil dels estafadors i quins són els senyals d'alerta / Departament de Comunicació
14 de juny 2021 - 09:27

S'estima que dos milions d'espanyols haurien substituït un tractament mèdic per un remei sense validesa científica demostrada, segons dades de l'últim macroestudi encarregat pel govern espanyol sobre pseudoteràpies. Els metges alerten que els pacients amb malalties greus, com el càncer o els dolors crònics, són especialment receptius i vulnerables a les estafes. Poden posar en perill la seua salut i també la seua butxaca, perquè els medicaments i tractaments solen costar grans quantitats de diners.

En Zoom, aquest dilluns analitzen el perfil dels estafadors i quins són els senyals d'alerta per a no caure en una estafa. El programa parlarà del valencià Paco Sanz, l’home que assegurava tindre 2.000 tumors quan, en realitat, tenia una vida de luxe i es mofava de la gent que volia ajudar-lo. Va estafar milers de persones fingint una malaltia terminal i demanant diners per a un tractament als Estats Units que rebia gratis a l’Hospital La Fe de València.

Zoom entrevista, per primera vegada, el metge Ángel Segura, que va tractar Paco Sanz durant deu anys.

Segons els especialistes, la desesperació dels malalts per trobar una cura pot fer que siga molt més fàcil caure en l’estafa. Zoom contactarà amb Fernando Cervera i Jorge Mariano Collantes, dos biòlegs valencians que van demostrar com és de senzill enganyar en temes de salut. Només van haver de crear un web sobre una teràpia inventada, el fecomagnetisme.

Aquesta pseudoteràpia va resultar tan creïble que els seus creadors foren convidats a participar en la Fira Esotèrica i de Teràpies Alternatives de Madrid. L’entrada a la seua conferència sobre una teràpia inventada es cobrava a tres euros. Els dos biòlegs van acabar revelant que la fecoteràpia era una falsedat i que l’havien creat amb l'objectiu de combatre les teràpies pseudocientífiques.

La notícia va cridar l’atenció de Julián Rodríguez. El 2013, el seu fill Mario, malalt de leucèmia, va deixar la quimioteràpia per un tractament amb fongs i altres productes i va morir poc després. Tenia 21 anys.

Julian va denunciar al, segons les seues paraules, “curandero” que va tractar el seu fill, però el procés judicial ha acabat amb una sentència que absol el pseudoterapeuta dels delictes d’intrusisme i d’homicidi per imprudència greu.

Més enllà de la lluita judicial, Julian va decidir crear una associació per a “protegir el malalt davant teràpies pseudocientífiques”. Ho va fer juntament amb els dos biòlegs valencians inventors de la fecoteràpia.

Tots els casos que inclou el programa Zoom tenen en comú que juguen amb un bé tan essencial com és la salut i amb la desesperació i desconeixement dels malalts en matèria científica.

Ara per ara, es considera que el major frau sanitari d'Espanya és l’estafa de les clíniques Idental. Quan les clíniques van tancar el juliol de 2018, van deixar prop de 400.000 pacients afectats i la Comunitat Valenciana és la que en concentra el major nombre.

També et pot interessar

stats