El Consell i la CVMC signen el contracte programa per a À Punt

El document signat desenvolupa els objectius generals i de programació establits en el mandat marc aprovat per les Corts

La CVMC signa el nou contracte programa de la televisió pública / À Punt NTC

El director general de Relacions Informatives, Pere Rostoll, i el president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Miquel Francés, han signat aquest dimarts el contracte programa que estableix el marc de finançament, els objectius generals i els de programació de la Corporació, en l'exercici de la seua funció de servei públic. Tots dos han destacat que aquesta signatura "garanteix la continuïtat de la televisió pública".

Entre els objectius està promoure l'ús i la difusió de la llengua i cultura valencianes, garantir una informació plural i de qualitat, i impulsar la producció audiovisual valenciana. El contracte programa estarà vigent fins al gener de 2024 i, a diferència de l'anterior, recull la pròrroga automàtica fins a la signatura del nou acord. El pressupost és de 70.918.600 euros per al 2023. 

Rostoll ha destacat que el contracte programa "consolida un model de ràdio i televisió pública divers i plural, especialment significatiu en aquest moment" i ha assegurat que "aferma el model econòmic generat al voltant de l'ens públic". Així mateix, el director general ha subratllat el suport de la Generalitat al sector audiovisual valencià mitjançant una aportació econòmica directa per a la CVMC, “que també contribueix al fet que À Punt es convertisca en el fil conductor de la producció audiovisual valenciana”, ha manifestat.

Per part seua, Francés ha indicat que aquesta és una “eina clau", perquè "garanteix la pluralitat necessària en la informació, la diversitat cultura, lingüística, etc.”. A més ha destacat que “obri la porta per a l'acord del pròxim període”, que començarà el gener del 2024.

L'acord es prorrogarà automàticament fins a la signatura d'un nou contracte

La signatura del contracte programa es produeix després de l'aprovació per part del Ple del Consell el 12 de maig. El text desenvolupa els objectius generals i de programació de continguts audiovisuals, inclosos en el mandat marc aprovat per les Corts el febrer de 2017. A diferència de l'anterior acord per al període 2018-2020, aquesta vegada es contempla la seua pròrroga automàtica fins a la signatura d'un nou contracte programa, seguint els indicadors i objectius de l'últim any contemplat.

Entre els objectius i obligacions concretes, es troba oferir una programació radiofònica i televisiva de 19 hores al dia i 6.935 hores anuals, en un horari comprés de set del matí a dues de la matinada. També s'especifica el compromís d'emetre un mínim del 70% de la quota de producció pròpia i externalitzada, i un màxim del 30% de quota de producció aliena. À Punt assenyala el seu objectiu d'arribar a un mínim del 4% de l'audiència el 2023 i situar-se en la mitjana de les cadenes autonòmiques.

Impuls de la producció audiovisual valenciana

La CVMC destinarà a producció i coproducció un mínim del 24% de les inversions en continguts i al doblatge d'obres i de continguts audiovisuals un mínim del 5%. A més, tal com arreplega la Llei 6/2016, el text estableix un mínim del 35% de l'emissió anual per a la difusió d'obres audiovisuals i cinematogràfiques de productores valencianes independents i de producció original en valencià. L'entitat es compromet a fer complir les quotes d'emissió i producció establides en la normativa vigent a la Unió Europea: el 51% de l'emissió anual es reservarà a obres europees i el 10% serà d'obres de productors europeus independents, produïts en els últims cinc anys.

Finalment, l'acord contempla la constitució d'una comissió mixta per a realitzar el control de l'execució del contracte programa, que estarà integrada per quatre representants del Consell i altres quatre per part de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

També et pot interessar

stats