‘Dejavú’ torna a l’any del tràgic accident de metro a València

Dijous a la nit el programa conduït per Mireia Llinares repassa els esdeveniments destacats de l’any 2006

A València és un any marcat per l’accident de metro i la visita del papa a la ciutat i en l’àmbit espanyol es va destapar l’estafa de Fórum Filatélico i la controvertida llei antitabac del govern de Zapatero

Notícia de l'accident de metro a València a Canal 9
Notícia de l'accident de metro a València a Canal 9
22 de maig 2024 - 12:43

El 2006 està marcat en la memòria dels valencians com l’any del tràgic accident de metro de València, que va causar 43 morts i 47 ferits. La desgràcia va ocórrer la mateixa setmana que la ciutat es preparava per a la visita del papa. Aquell any es va destapar també l'estafa milionària de Fórum Filatélico i la llei antitabac del govern de Zapatero va suscitar una gran controvèrsia. A més, un brot de grip aviària va desencadenar la psicosi entre la població mundial.

Dejavú ha bussejat en l’arxiu de RTVV-IVC per a tornar a oferir-nos les imatges més impactants de greu accident de metro a València el 3 de juliol del 2006. Gràcies a la tasca de catalogació, conservació i digitalització del patrimoni audiovisual dut a terme per l’equip de documentació, el programa ha pogut fer servir les imatges i sons del moment. Dejavú ofereix imatges dels informatius de l’època i declaracions actuals amb alguns dels protagonistes del moment, com ara Beatriz Garrote, referent de la lluita dels familiars de les víctimes de l’accident de metro. L'atzar va voler que l’accident coincidira amb la visita del papa Benet XVI a València prevista només per a uns deu dies després de l’accident. Una visita molt esperada que va atraure milers de pelegrins a la ciutat. Dejavú també parla amb un grup de pelegrines que recorden com van viure la visita. 

En les notícies espanyoles, destaca la grip aviària, que va provocar el decret d’una pandèmia catorze anys abans de la pandèmia de la covid. En aquell moment es van sacrificar milers de coloms de les places. El programa fa un repàs de les últimes malalties que han tingut el món pendent de la investigació i les vacunes.

Finalment, l’espai regira en la gran estafa de l’empresa Forum Filatélico que prometia unes rendibilitats fixes superiors a les de les inversions tradicionals. Al·legava que els segells en els quals s’hi invertia es revaloraven. Després van intervindre l’empresa i la van acusar d’estafa. Al programa de demà podrem escoltar un dels 190.000 afectats.

Per a acabar, veurem com la llei antitabac del govern de Zapartero va provocar una onada de crítiques, sobretot en el sector de la restauració, que assegurava que la norma buidaria els bars. Leire Pajín, ministra de Sanitat en aquell moment, parla de les dificultats d’implantar la llei.

Amb la nova tecnologia que ha posat en marxa À Punt, disponible en les smart TV, l’audiència pot participar en enquestes sobre els continguts del programa i votar pel fet que més la va marcar l’any 2006.  

També et pot interessar

stats