Olives amb GPS, la solució per a fer front als lladres
Alguns llauradors camuflen aquests dispositius, que simulen una oliva, per a localitzar la collita si la roben
A molts llauradors no sols els preocupa el preu de la collita, també els robatoris, així com la seua seguretat personal, en cas de trobar-se amb els lladres. El fet que l'oli d'oliva siga quasi una espècie d'or líquid ha incrementat els robatoris. En plena campanya de l'oliva, Enric Simó, responsable de la Unió Llauradora i Ramadera, ha explicat a l'equip de Zoom des de la Jana (Baix Maestrat) que enguany estan bastant preocupats: "Ens tocarà fer guàrdia de nit als camps”.
Pel que fa als robatoris, José Antonio Franco, responsable d’Estadística de la Conselleria Agricultura, ha explicat que per a controlar la seguretat de les collites la Guàrdia Civil compta amb la patrulla rural Roca. El programa Zoom també s’ha fet ressò d’un dels últims robatoris patits a Sevilla. Allí, la Guàrdia Civil ha intervingut 73 tones d’olives furtades, que al mercat arriben al mig milió d’euros de valor.
Manuel, un productor d’oliva a la localitat de Brea del Tajo (Madrid) ha contat al programa Zoom que s’ha trobat amb lladres als seus camps en quatre ocasions. A més, ja li han furtat la collita en quinze ocasions. Exaltat ha dit a les càmeres de Zoom, "tu saps el que representa eixir amb l’escopeta carregada al tractor durant deu dies? I tenint por que et peguen una pallissa”. Ell és conscient del valor que porta al tractor quan va carregat d’olives i del risc que corre.
Aquest productor d'olives ha optat per la tecnologia per a previndre qualsevol robatori: un sistema que està al mercat. “Estic buscant olives geolocalitzades amb GPS, que les penges a l’arbre, de manera que en cas que em roben la collita, puga jo localitzar-la i cridar a la Guàrdia Civil perquè es persone i precinte la partida”.
Pots veure el programa sencer ací.