És l'orografia escarpada de Cantàbria un motiu per a rebre un 30% més de finançament que la Comunitat Valenciana?
Cada càntabre rep 703 euros més que un valencià en els pressupostos generals de l'Estat
La comunitat autónoma millor financiada és Cantàbria: el 2019 cada càntabre va rebre 3.321 euros pels 2.617 que va percebre cada valencià, és a dir, cada càntabre va rebre 703 euros més que un valencià.
En el programa d'investigació Zoom dedicat a l'infrafinançament, hem entrevistat el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, per a conéixer els motius d'aquest desajust i segons ha afirmat a Bernar Giménez, presentador de Zoom, "ací fer carreteres és mes complicat, ací no hi un quilòmetre on no visca gent des de temps inmemorial”. El president càntabre s'ha mostrat molt reticent a la reforma del model de finançament, fins i tot ha dit que considera injust el finançament que demana la Comunitat Valenciana. Però només una curiositat: Cantàbria i la província de Castelló són dos territoris pràcticament idèntics, en dimensions i en nombre d'habitants. I si parlem d'orografia, Castelló es la segona província més muntanyosa de l'Estat. Dos territoris molt similars, però amb dos finançaments totalment diferents.
En paraules de Vicent Soler, conseller d'Hisenda i Model Econòmic, "les coses marginals no poden explicar el 30% de diferència entre el finançament per càpita de Cantàbria i nosaltres" i aposta per una "equitat" entre les comunitats autónomes. Per la seua banda, Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat ha respost a les declaracions de Miguel Ángel Revilla dient que "qui va a un hospital és una persona, no un quilòmetre quadrat o qui va a una escola és un xiquet o xiquet, no un quilòmetre quadrat".
Hi ha un 30% de diferència entre el finançament per càpita de Cantàbria i el nostre. A sant de què?
Aquest desajust que pateixen els valencians i les valencianes afecta serveis tan essencials com l'educació, la sanitat i la dependència, entre altres i, per concloure, Miguel Ángel Revilla ha considerat que si se demostra que algú està mal financiat hauria de ser compensat amb més recursos, però “que ningú reba menys del que rep". "Que a ningú li lleven el què té ara”, ha rematat.