"No hi ha treball, no trobes res... i què fas"?

La precària situació econòmica, l'any 2013, de José Gallardo el va portar a buscar diners ràpids amb el tràfic de cocaïna i va acabar en una presó de l'Equador

Víctima de la cocaïna / À Punt Mèdia

José Gallardo és una més de les víctimes del tràfic de cocaïna. Aquest granadí, que ha volgut contar la seua història a l'equip de Zoom, va estar acusat de tràfic d'estupefaents, per la qual cosa va acabar en presó, l'any 2013. Ell no consumia la droga, però va entrar en el joc de transportar-la. Ara se'n penedeix pel mal que li va causar a la seua família. Mira arere i diu que l'experiència per la qual va passar a l'Equador no li la desitja ni al seu pitjor enemic, ha dit a l'equip de Zoom.

Tot va començar quan el treball fluixejava. L'atur es va esgotar. A casa n'eren dos amb un lloguer de 400 euros. "Jo guanyava 426 euros. Ella netejava cases... i no ens arribava per a menjar".

Aquells anys José treballava a la construcció. Van ser els anys que, segons Javier Casado, president de la Fundació +34, eren anomenats "anys de plom". Els anys que van sobrevindre després de la crisi de 2018.

José Gallardo actualment
José Gallardo actualment / À Punt Mèdia

Javier Casado des de la seua fundació ajuda les persones espanyoles que són empresonats a l'estranger, "la majoria condemnats per narcotràfic. I en són moltíssimes. Hui dia n'hi ha 844, però aquesta xifra ha arribat a més de les 2.500 persones".

Els narcotraficants, segons l'estat de l'economia, utilitzen un perfil o un altre per a transportar la droga, ha explicat Javier Casado. "En èpoques on l'economia va bé es fan servir els toxicòmans, als que nodreix de droga, fins que el deute que tenen amb l'organització és tan gran que han d'acceptar allò que els proposen". I han de fer de mules i transportar droga entre països.

Però quan la necessitat econòmica és generalitzada, cas de José Gallardo, entren en joc altres tipus de mules. Com ell mateix ha contat a l'equip de Zoom: "no hi ha treball, no trobes res... què fas"? El perfil de José va encaixar a la perfecció.

Perfil de les persones que fan de mula per al narcotràfic
Perfil de les persones que fan de mula per al narcotràfic / À Punt Mèdia

Perfil de la persona utilitzada com a mula

Són persones d'entre 45-55 anys, sense faena, amb càrregues familiars i també hipotecades. "Molts d'ells estrenen les primeres canes a una presó a l'estranger", ha explicat Javier Casado.

La mula és un dels tres tipus de persones utilitzades per a transportar la droga. A més a més, està el bolero, persona que la transporta dins del cos després d'ingerir-la, mentre que la mòmia porta la droga apegada al cos.

En el cas de José va fer de mula i els narcotraficants li van oferir pagar-li 6.000 euros per quilo transportat. El pla era que ell transportaria la cocaïna amagada en unes planxes de surf. La víctima també ha contat a l'equip de Zoom que els narcos posen ganxos per a la policia i que ell pensa que el van utilitzar de ganxo. Va estar huit anys empresonat: entre el 2013 i 2016 a l'Equador i després va acabar la seua condemna a Espanya. En el programa Zoom ha contat l'horror d'aquells anys i també com va presenciar suïcidis, assassinats: "Jo he vist tallar-li el cap a una persona, a dos metres de mi, i veure com jugaven a futbol amb el cap".

Jose es penedeix d'haver entrat en el món de la droga
Jose es penedeix d'haver entrat en el món de la droga / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats