Expressions que fas servir de segur i no eres conscient del racisme que representen

Tu eres dels que compra al xinés o al basar? "Desaprendre això és molt costós", diu el sociòleg Rafa Castelló.

'Zoom' dedicat al racisme

El primer escaló del racisme és el que s'ha vingut a anomenar com microracisme o racismes quotidians. Segons ens conta el periodista i activista Moha Gerehou a Zoom, "són el primer escaló que ajuda i fa aflorar un racisme molt més gran". Recentment, n'hem viscut diversos casos, dels quals ja han informat els mitjans de comunicació. Un d'ells va ocórrer en el partit de futbol que enfrontava el Marroc i Portugal, quan un comentarista de TVE va usar l'expressió "furta la pilota i ix corrent" i la cosa va empitjorar quan va fer el següent aclariment: "Es tracta d'un comentari futbolístic". El còmic Yunez Chaib es feia ressò d'aquest moment a les xarxes socials:

Un altre cas sonat va ser el de Los Morancos durant les campanades, quan sense intencionalitat van insultar la població xinesa amb una imitació (ho pots veure al vídeo adjunt). El nostre presentador xinés Hu Zhao s'escandalitza en veure que aquestes coses encara passen a mitjans com la televisió: "De vegades fa gràcia que imiten els xinesos, però que la tele faça això?".

Tres exemples de racisme en la quotidianitat lingüística

En la nostra parla diària, incorporem certes expressions que denoten un racisme evident. En fas ús?

  • Compres al xinés o al basar?
  • Treballar com un negre per a dir que és una tasca molt dura o que és molt tediosa quan és un treball de xinesos.
  • Per a referir-te al rosa claret, uses el terme color carn?

Com diu Sonia Gil, cap d'acció social del Consell Valencià de la Joventut, "aquests comentaris els hem viscut des que érem molt xicotets al nostre voltant". Sense cap intencionalitat de ser racista, ho som i segons afirma Ana Fornés, portaveu de València Acull, "no reconéixer que som persones racistes i que som una societat racista és la primera barrera que es fa el racisme".

Perquè no diguem que anem al francés quan anem al Carrefour? Moha Gerehou - Periodista i activista

El sociòleg Rafa Castelló ha remarcat que "desaprendre això és molt costós", però articles com aquest o reportatges com el de Zoom sobre racisme ens ajuden a identificar aquestes actituds a canviar.

També et pot interessar

stats