Crevillent, un exemple d'alternativa a les grans companyies elèctriques

El subministrament elèctric a Crevillent el gestiona Enercoop, la cooperativa elèctrica més gran d'Europa amb 11.000 socis, que després de cent anys en funcionament és ja tot un referent d'energia sostenible i respectuosa

Una imatge des de la cooperativa Enercoop de Crevillent, al Baix Vinalopó / 'Zoom'
26 d'octubre 2021 - 13:32

És possible tindre prou subministrament elèctric i no dependre del mercat majorista? Sí, Crevillent n'és un exemple. Aquest municipi del Baix Vinalopó disfruta de les energies renovables a bon preu gràcies a la cooperativa energètica del poble: Enercoop. Mercedes, una de les veïnes del municipi, ens conta que ella no ha notat l'increment en el preu de l'electricitat: "Jo he pagat el mateix que estava pagant".

Amb el programa d'investigació Zoom en hem acostat a la cooperativa per a saber com funcionen, i Joaquín Mas, director general d'Enercoop, ens ha contat que el seu objectiu és "distribuir l'energia de manera democràtica, justa, participativa i digital i al menor preu possible". La cooperativa sempre aplica el preu mínim. De fet, Mercedes recorda que una pujada de fa dos anys ni els va afectar, "no es va aplicar, sinó que va anar a càrrec dels beneficis de la cooperativa".

Menys benefici, més retorn a la societat

La gran diferència amb les grans empreses elèctriques recau en que en la cooperativa no hi ha ànim de lucre. Segons apunta el director d'Enercoop, prioritzen "la visió local i el retorn a la societat dels beneficis que la pròpia activitat genera".

Els beneficis se reverteixen al mateix territori que els genera en forma de responsabilitat social corporativa o obra social Joaquín Mas - Director d'Enercoop

Així doncs, ho tenen clar: "la millor manera de reduir la factura elèctrica per als nostres consumidors serà tenir cada vegada mes produccio pròpia i no dependre del mercat elèctric", remata Mas.

Pedro Fresco, director de transició ecològica de la GVA, recolza este sistema elèctric ja que aquestes energies renovables representen més empreses, particulars i cooperatives generant i per tant, provoca una reducció en la concentració empresarial. "El futur apunta a que la concentracio sera molt menor", diu Fresco. A més, aquestes energies són més barates i menys contanimants. "Són el futur, necessitem fer-ho per evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic".

També et pot interessar

stats