Condemnat a 21 anys per pederastia el 2019 i encara en llibertat: el cas de Joaquim Benítez

El segon programa de 'Zoom' dedicat als abusos sexuals dins de l'Església aconsegueix parlar amb l'exprofessor jutjat per abusar sexualment d'alumnes del col·legi Maristes Sants-Les Corts durant trenta anys

Joaquim Benítez ha concedit l'entrevista a 'Zoom' amb la condició de que no li graven el rostre / À Punt
08 de març 2022 - 11:00

Més de 21 anys va ser la pena exemplar per abusos sexuals imposada a Joaquim Benítez, un exprofessor dels Maristes de Barcelona. El 2019 el van condemnar a la màxima pena per pederàstia a Espanya: 21 anys i nou mesos de presó. Els fets: abusar sexualment d'alumnes del col·legi Maristes Sants-Les Corts, durant trenta anys. Contra ell hi ha una condemna, però mentre aquesta no siga "ferma", Benítez continuarà en llibertat.

El seu perfil psicològic difós pels diferents mitjans de comunicació, apuntava que era una persona "narcisista, amb falta d'empatia i trets d'egocentrisme". Pel seu cas s'ha interessat l'equip de Zoom, que ha viatjat fins a l'Alt Empordà, on resideix en l'actualitat.

Encara que els primers intents de parlar amb ell van ser infructuosos, i Benítez va eixir corrent per tal d'evitar l'entrevista, finalment ha acceptat parlar amb els periodistes de Zoom. Això sí, no accepta que se li grave el rostre, amb la qual cosa l'entrevista es produeix amb ell dins del seu vehicle.

Joaquim Benítez parla amb l'equip de 'Zoom'
Joaquim Benítez parla amb l'equip de 'Zoom'

Preguntat com pot ser que un condemnat a la màxima pena per pederàstia a Espanya encara no haja entrat a la presó, Benítez ha començat dient: "Perdona! Expederasta. Fa dotze anys que no he fet res. He fet una conversió extraordinària. Ara tu dis-me a mi, quan una persona beu alcohol i deixa de beure alcohol, com seria...?".

"En la meua infantesa, va haver-hi constants abusos en un col·legi intern. Constants. I constants vol dir constants. Des dels hui o set anys que jo tenia fins als 16 anys en què vaig eixir".. Joaquim Benítez - Exprofessor de Maristes, condemnat a la màxima pena per pederàstia a Espanya

Per a poder mostrar el rostre de Joaquim Benítez, el programa ha recorregut a l'audiovisual Shotball, un documental d'investigació sobre els abusos de Joaquim Benítez en els Maristes de Barcelona. Per primera vegada, un pederasta ha parlat i ha confessat a la vista de tots com es comportava.

En el documental Shootball Benítez es defén del seu comportament: "Quan jo anava amb ells i feia aquest acte tan deshonest, jo els preguntava si els importava que el mirara o li fera açò o allò... Amb molt de respecte".

Joaquim Benítez
Joaquim Benítez / Documental 'Shootball'

Necessitat de justificació constant

El programa Zoom, després de l'entrevista amb ell, el que sí que ha observat és "la seua necessitat de justificació constant". Joaquim Benítez parla de les raons de l'origen del seu comportament anòmal. "En la meua infantesa, va haver-hi constants abusos en un col·legi intern. Constants. I constants vol dir constants. Des dels hui o set anys que jo tenia fins als setze anys en què vaig eixir".

L'equip de Zoom també ha reflexionat al voltant de si el fet d'haver patit abusos en la infància explica futures agressions sexuals. Manuel Barbero, pare d'una víctima d'abusos ha reconegut al programa que ell personalment també va patir assetjament sexual, que també va tindre una infància complicada com la de Benítez, "però jo no m'he dedicat a fer el mal. M'he dedicat a cuidar de la meua família, a tirar endavant i a ser una persona honesta i de bons fets".

L'explicació que, per la seua part, dona Josep Maria Tamarit, catedràtic de Dret Penal de la UOC, referint-se als pederastes: "Són persones amb un component narcisista, amb incapacitat d'empatia i tendència a abusar de moltes víctimes. Tenen un component molt serial".

Com ha quedat exposat en Zoom, la falta d'empatia queda evidenciat quan Fèlix Colomer, del documental Shotball, pregunta a Benítez pels traumes causats a les víctimes. Ell respon que "tots els traumes es poden superar, a veure, atenció, eh. Qui diga que no, és que no ho ha intentat", ha dit el condemnat per pederàstia.

"(Els pederastes) són persones amb un component narcisista, amb incapacitat d'empatia i tendència a abusar de moltes víctimes. Tenen un component molt serial". Josep Maria Tamarit - Catedràtic de Dret Penal de la UOC

Joaquim Benítez no dubta a mostrar-se com una víctima davant l'equip de Zoom. "A mi m'han tancat totes les portes, en l'àmbit social, de treball... ". Preguntat per què no ha complit condemna, ha respost: "Tu creus que jo no vull entrar?".

La realitat és que mentre la condemna no siga ferma, Benítez continuarà en llibertat. D'entrada —com ha arreplegat el programa Zoom— la sentència va decretar una mesura cautelar "com a mínim discutible". Pel que fa a la sentència, no és ferma "perquè ha recorregut la defensa de Benítez, que demana huit anys de presó. I està recorreguda davant del Tribunal Suprem. I jo considere d'un alt risc que (aquesta persona) estiga en llibertat", ha explicat Esther García, l'advocada de Toni Barbero, una de les víctimes de Benítez.

Perquè tot i que les mesures cautelars li impedeixen complir activitats amb menors, en el programa Zoom Joaquim Benítez ha reconegut que ha treballat dos anys de socorrista en piscines, "i ha anat tot superbé. Ni un pèl he tocat a ningú, ni un pèl", ha dit Benítez.

Joaquim Benítez també ha dit a les càmeres de Zoom que va quedar "molt estranyat" quan l'any 1986 va eixir un cas. "Jo pensava que m'expulsarien (del col·legi Maristes Sants-Les Corts), però no va passar res".

També et pot interessar

stats