Iván, el gallec de Dallas que va aprendre valencià per amor

Krystel, de Simat de la Valldigna, fa dos anys que viu a Dallas amb el seu marit gallec, que va començar a parlar en valencià per amor

Per a Krystel, cada paraula en valencià que ix dels llavis de la seua parella és un record de la terreta / Valencians al món

És difícil imaginar una història més inspiradora que la de Krystel i Iván, una parella que ha conquistat fronteres lingüístiques i geogràfiques amb el poder de l'amor. Krystel, nascuda a Simat de la Valldigna, va deixar les terres valencianes fa quasi tres anys per exercir com a mestra d'infantil de llengua castellana a Dallas. Però la seua aventura americana no és en solitari: l'acompanya el seu marit, Iván, un gallec amb un cor tan gran com la distància que han recorregut junts.

Iván, amb el seu somriure radiant, és el testimoni vivent de la devoció i el compromís que té amb Krystel i amb la cultura valenciana. Natiu de Galícia, quan va arribar al poble de la seua nóvia va trobar que la llengua valenciana era una barrera invisible entre ell i els altres habitants. Així és que, sense rendir-se davant d’aquest obstacle, va decidir posar-se a la faena. Amb una gran determinació, Iván es va enfrontar a la tasca d'aprendre el valencià, alimentat pel seu amor per Krystel i per la riquesa cultural saforenca. Pensat i fet, en un mes ja el dominava, per a sorpresa de tots els simaters!

Per a Krystel, cada paraula en valencià que ix dels llavis de la seua parella és un record de la terreta. En canvi, per a Iván això no és cap proesa, només una ferramenta de comunicació. Encara que la distància física pot separar-los dels éssers estimats i dels paisatges d’infància, la seua història ens recorda que l'amor té el poder de superar tots els obstacles, siguen lingüístics, culturals o geogràfics. La dedicació d’Iván a preservar i celebrar el valencià és un testimoni de la importància de protegir les llengües minoritàries i la diversitat cultural en un món cada volta més globalitzat. Aquesta parella, que irradia amor i bona sintonia, ens recorda que, en el fons, tots som guardians de la nostra cultura i que les nostres accions quotidianes poden tenir un impacte profund en la preservació de les nostres arrels i tradicions.

També et pot interessar

stats