Birmingham, la ciutat dels 'Peaky Blinders'

Birmingham és coneguda com la Venècia del nord, ja que compta amb més quilòmetres de canals que la ciutat italiana

Birmingham, la segona ciutat més important del Regne Unit
Birmingham, la segona ciutat més important del Regne Unit / Shutterstock

Potser no és la ciutat més coneguda del Regne Unit, però a Birmingham se la coneix com la Venècia del nord, ja que compta amb més quilòmetres de canals que la ciutat italiana. Està al cor de la xarxa de canals d'Anglaterra, amb uns 56 km de vies navegables.

Tal vegada, la sèrie Peaky Blinders ha donat una espenta a la reputació de la ciutat, però la joia de la corona de les West Midlands es defineix sovint pel seu passat industrial. Si el vostre coneixement de Birmingham es limita a la famosa sèrie, aneu errats. Qualsevol que s'haja aventurat més enllà del Bull Ring sabrà que Birmingham és molt més que això. Doneu-li una oportunitat!

Amb la celebració dels Jocs de la Commonwealth del 2022 a Birmingham, aquesta ciutat tan infravalorada ha d'estar, ara més que mai, en la vostra llista de viatges.

Si el vostre coneixement de Birmingham es limita a la famosa sèrie, aneu errats
Si el vostre coneixement de Birmingham es limita a la famosa sèrie, aneu errats / Valencians al món

Informació d'interés

Temperatura: 23 °C màxima i -1 °C mínima.

Moneda: lliura esterlina. Actualment 1 lliura equival a 1,14 euros.

Població: 1.141.400 habitants.

Hora: una hora menys que a la Comunitat Valenciana.

Permisos: necessites viatjar amb passaport.

Pagament recomanat: a tot arreu es pot pagar amb targeta, així que la solució més fàcil i còmoda és aquesta.

El consell de Valencians al món: el Regne Unit és un país més car que Espanya, però ciutats com Birmingham poden ser assequibles. Birmingham és un 30% més barat que Londres.

Com arribar-hi: Birmingham està situada al centre del país. L'estació de trens Birmingham New Street és un dels majors nusos de comunicacions del Regne Unit, amb serveis ferroviaris regulars per tot el país. L'estació també proporciona un accés ràpid a Birmingham International, la parada de l'estació pròpia de la ciutat per a tot aquell que vulga volar a o des de Birmingham.

Llocs d'interés

Catedral de Sant Felip

Aquesta església parroquial, construïda l’any 1715 i d’estil barroc, es va convertir en la catedral de Birmingham l’any 1905. És la tercera catedral més xicoteta d'Anglaterra, la qual cosa resulta un poc sorprenent sent Birmingham la segona ciutat més important del país. Tot i que la catedral no destaca per la seua grandària, ho compensa amb l’elegància de les seues belles vidrieres i galeries de fusta de roure.

Catedral de Sant Felip de Birmingham
Catedral de Sant Felip de Birmingham / Shutterstock

Biblioteca de Birmingham

Es va inaugurar el setembre del 2013 amb un cost de 188 milions de lliures i, actualment, és la biblioteca pública més gran del Regne Unit. La va ser dissenyar l'arquitecta holandesa Francine Houben i té l’aspecte d’una caixa de regal.

L'edifici compta amb dues terrasses a l'aire lliure: The Discovery Terrace, o terrassa del descobriment, a la tercera planta, està decorada amb parterres de fruites, verdures i herbes aromàtiques. La Sala Commemorativa de Shakespeare, situada a la planta superior, va ser dissenyada per a la primera biblioteca central l’any 1882. Després de ser desmantellada el 1974, quan es va demolir l'edifici original, va ser emmagatzemada fins que es va traslladar a la ubicació actual. En l'actualitat, la sala ha recuperat la seua antiga esplendor i conté la col·lecció de Shakespeare més important del Regne Unit.

Biblioteca de Birmingham
Biblioteca de Birmingham / Shutterstock

Museu i Galeria d'Art de Birmingham

Es tracta d’una obra mestra del neobarroc victorià que data de l’any 1885. L'edifici es va dissenyar com a museu. El museu és d'entrada gratuïta i compta amb nombroses galeries sobre la història de Birmingham que porten els visitants a través del temps des dels inicis medievals de la ciutat fins a l’expansió més recent.

Museu i Galeria d'Art de Birmingham
Museu i Galeria d'Art de Birmingham / Shutterstock

Black Country Living Museum

Aquest museu està a Dudley, a uns 16 km a l'oest de Birmingham. L'estació de tren més pròxima és la de Tipton. És fàcilment accessible: té un ampli aparcament i un servei de trens que sol passar amb una freqüència de 20 minuts.

El museu va obrir les portes per primera vegada l’any 1978 i, des de llavors, s'han traslladat allí, rajola a rajola, més de cinquanta botigues, cases de camp i altres edificis dels voltants de Black Country. El museu se centra en el període comprés entre els anys 1850 i 1950 i està situat en antics terrenys industrials on hi havia mines de carbó, forns de calç en desús i un antic pati de mercaderies del ferrocarril.

El museu ha servit de plató per a nombroses produccions cinematogràfiques i televisives. En particular, la primera temporada de Rosie and Jim i les sèries de la BBC WPC 56 i Peaky Blinders.

Al llarg del canal, s'ha instal·lat la recreació d’una dàrsena típica amb diverses barques estretes exposades al braç del canal. També hi ha una ferreria de rajola de l’any 1880 i un pont llevadís entre aquesta i el moll, el qual va ser traslladat al museu des de Tipton.

Black Country Living Museum
Black Country Living Museum / Shutterstock

Universitat de Birmingham

Els trens de rodalia, operats per London Midland, ixen de Birmingham New Street a intervals freqüents i arriben en pocs minuts als afores del campus universitari. El campus compta amb un atractiu disseny paisatgístic i val la pena visitar-lo per a explorar els seus extensos terrenys i contemplar els seus edificis històrics. Al centre s'alça la Joseph Chamberlain Memorial Clock Tower, coneguda com Old Joe. Es tracta d’una de les torres amb rellotge més altes del món: fa 110 m d’alçària. La van construir l’any 1900 i porta el nom del primer rector de la universitat.

Universitat de Birmingham
Universitat de Birmingham / Shutterstock

Museu Lapworth de geologia

Aquest museu està situat al campus de la Universitat. Alberga una extensa col·lecció de fòssils, minerals i roques que data de l’any 1880 i és un dels museus especialitzats en geologia més antics del Regne Unit. Va reobrir les portes l’any 2016, després d'una completa renovació i, a banda de roques i fòssils, conté també espècimens zoològics al llarg de galeries que expliquen com es va formar la Terra i com ha canviat al llarg del temps. L’entrada és gratuïta.

Birmingham Back to Backs

Es tracta de quatre cases adossades gestionades com a museu pel National Trust. Les visites amb reserva prèvia duren, aproximadament, 90 minuts i estan limitades a unes huit persones, ja que les sales són bastant xicotetes. Aquestes cases estan situades enmig de patis compartits i es van construir per a la població, que estava en expansió, de les ciutats industrials del Regne Unit. Les cases van ser restaurades pel Birmingham Conservation Trust i obertes al públic l’any 2004. Cada una de les quatre cases està decorada i moblada com ho hauria estat en una època diferent. Concretament, els anys 1840, 1870, 1930 i 1970.

Birmingham Back to Backs
Birmingham Back to Backs / Shutterstock

BBC Birmingham

Està al centre comercial Mailbox, el qual és d’entrada gratuïta. Compta amb exposicions interactives que mostren continguts de la BBC. A la planta superior, els visitants poden donar una ullada a través de les finestres dels estudis de la BBC West Midlands, posar a prova les seues habilitats com a presentadors del temps utilitzant el teleapuntador i fer-se fotos amb una maqueta dels jutges de Strictly Come Dancing.

BBC Birmingham
BBC Birmingham / Shutterstock

Menjar i beguda

Birmingham té totes les cadenes de restaurants famoses al Regne Unit, com ara Wagamama, Pizza Express i Pho. No obstant això, per molt reconfortant que siga poder comptar amb aquestes opcions, la màgia de l'escena gastronòmica de la ciutat resideix als locals independents.

Des de l'acollidor Cherry Xarxa's, situat als afores de Birmingham New Street, fins a Gas Street Social, on podreu tastar el millor brunch, hi ha innombrables restaurants i cafeteries.

Birmingham és coneguda pels seus impressionants restaurants indis i pakistanesos, però Zindiya Streat-ery & Bar n’és un dels més destacats. Serveix plats indis inspirats en el menjar de carrer en un entorn social i vibrant i són tan saborosos com fotografiables.

A banda de la gran varietat de restaurants, Birmingham també compta amb bars independents. The Jekyll and Hyde és un bar de còctels guardonat i amb una decoració "dickensiana". D'altra banda, si sou fanàtics de la cervesa, el Post Office Vaults n’ofereix més de 400 tipus diferents.

Birmingham és coneguda pels seus impressionants restaurants indis i balti
Birmingham és coneguda pels seus impressionants restaurants indis i balti / Valencians al món

Consells per a viatjar a Birmingham

Com qualsevol gran ciutat, Birmingham té la seua part de delinqüència, però, si utilitzeu el sentit comú i no feu cap ximpleria, estareu completament segurs i us ho passareu en gran.

Birmingham no és una ciutat turística, però us pot sorprendre. Exploreu la seua història, aneu de compres, passegeu pels canals, submergiu-vos en l’univers fantàstic de Tolkien i visiteu els seus singulars edificis.

Birmingham és un miler de ciutats en una sola. Està plena de cultura, entreteniment i naturalesa. Ara sí que podeu estar convençuts que la segona ciutat més important del Regne Unit és, sense cap dubte, la pròxima ciutat a visitar. Disfruteu-la.

També et pot interessar

stats