Liverpool, tot el que ha de saber sobre el bressol dels Beatles

Liverpool és una de les cinc ciutats més visitades del Regne Unit

Liverpool és sinònim d'una de les millors bandes de tots els temps, els Beatles
És una de les ciutats més visitades del Regne Unit / Shutterstock

Liverpool és sinònim d'una de les millors bandes de tots els temps, els Beatles. Però hi ha molt més en aquesta ciutat del nord que contribueix a la posició de ser una de les cinc primeres ciutats més visitades del Regne Unit.

És una de les ciutats més visitades del Regne Unit. De la mateixa manera que Manchester, la ciutat veïna, va experimentar una enorme expansió durant la Revolució Industrial, moment en què es va convertir en una important ciutat portuària. No obstant això, anys després, la ciutat va entrar en decadència i va passar a ser coneguda per ser un punt neuràlgic industrial ple de delinqüència. No era un lloc on la gent volguera anar. Hui en dia, afortunadament, aquesta reputació s’ha esvaït. En les últimes dècades, Liverpool s'ha convertit en un important centre gastronòmic, artístic i musical. De fet, l’any 2008 va ser declarada Capital Europea de la Cultura.

A Liverpool hi ha molt per a visitar: des de museus amb entrada gratuïta fins a parcs i restaurants de preu bastant econòmic. A més, la ciutat és considerada la capital mundial del pop i és famosa per la gran escena musical. A més de ser el bressol dels Beatles, alberga la Reial Orquestra Filharmònica de Liverpool, l'orquestra simfònica professional més antiga del Regne Unit.

Quant a l’arquitectura de la ciutat, fa l’efecte que encara conserva l’essència de l’aire arenós de la Revolució Industrial. No obstant això, hui en dia, com és previsible, es presenta com una mescla d’estils propis d’un ritme de vida més modern i frenètic, típic d’una metròpolis actual.

La guia de viatge que us proposem a continuació us ajudarà a planificar l'estada d’una manera relativament econòmica i a aprofitar al màxim les atraccions i activitats que ofereix aquesta meravellosa destinació.

Coses per a veure i per a fer a Liverpool

1. Visitar la Universitat de Liverpool

La Universitat té uns jardins ben cuidats que conviden a fer un passeig a la vesprada. Concretament, Abercromby Square és un lloc bastant popular que formen l'extensa gespa i un jardí al centre. També podeu visitar, gratuïtament, el Victoria Gallery & Museum, situat a l'edifici original de rajola roja de la Universitat.

2. Anar al Museu del Món

Aquest museu d'història natural és gratuït i conté una àmplia varietat d'exposicions sobre algunes de les cultures del món i sobre zoologia i geologia, entre altres. També allotja un planetari i una de les millors exposicions d'arqueologia egípcia del Regne Unit, la qual, si us interessa saber-ho, inclou diverses mòmies.

3. Veure un partit de futbol

A Liverpool, el futbol és vida i la millor manera de veure com valoren aquest esport els habitants és, sens dubte, assistint a un partit. Podeu veure l'Everton FC o el Liverpool FC, però –això sí– assegureu-vos de no animar mai l'equip contrari. Les entrades costen al voltant de 40 lliures.

Les entrades per a veure un partit de futbol costen al voltant d’unes 40 lliures
Les entrades per a veure un partit de futbol costen al voltant d’unes 40 lliures

4. Explorar el Royal Albert Dock

El Royal Albert Dock, una de les atraccions turístiques més populars de Liverpool, és un complex d'edificis i magatzems portuaris històrics que alberga diversos museus. Entre altres hi ha el Museu Marítim de Merseyside, el Tate Liverpool i el The Beatles Story.

El Royal Albert Dock, una de les atraccions turístiques més populars de Liverpool
El Royal Albert Dock, una de les atraccions turístiques més populars de Liverpool / Shutterstock

5. Veure la catedral de Liverpool

Aquesta catedral gòtica del segle XX és l'edifici religiós més gran del Regne Unit. A més, també és la catedral més llarga del món i figura en la llista del patrimoni nacional d'Anglaterra. Enormes sostres voltats conformen la nau central, el cor i la torre central, amb impressionants vitralls pertot arreu. En un dia sense núvols, la torre ofereix unes vistes impressionants de la ciutat, de Merseyside i de més enllà. Encara que la visita a la catedral és gratuïta, pujar a la torre costa 6 lliures.

Aquesta catedral gòtica del segle XX és l'edifici religiós més gran del Regne Unit
Aquesta catedral gòtica del segle XX és l'edifici religiós més gran del Regne Unit / Shutterstock

6. Relaxar-se a Sefton Park

És un dels parcs més grans de Liverpool. Ací trobareu multitud de sendes per a passejar, zones verdes per a gaudir d'un pícnic, un gran llac i un gran nombre de cafeteries. Sobretot no us perdeu el quiosc de música victorià, que, segons diuen, va inspirar la cançó Sargent Pepper's Lonely Hearts Club Band, dels Beatles. Per una altra banda, al conservatori Sefton Park Palm House s'exposa la vida botànica de tot el món i s’hi celebren diversos actes. L'entrada és debades.

Sefton Park, un dels parcs més grans de Liverpool
Sefton Park, un dels parcs més grans de Liverpool / Shutterstock

7. Descobrir els Beatles

La gent –i els més melòmans, en particular– sol conéixer la ciutat portuària de Liverpool per ser el bressol dels Beatles. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr van créixer a Liverpool, cosa que podria paréixer obra del destí. Milers de fans acudeixen cada any a la ciutat, passant per Penny Lane i The Cavern, per tal de seguir els passos dels Fab Four.

Liverpool és sinònim d'una de les millors bandes de tots els temps, els Beatles
Liverpool és sinònim d'una de les millors bandes de tots els temps, els Beatles / Valencians al món

The Beatles Story

Si voleu saber més sobre aquesta mítica banda, el guardonat museu The Beatles Story conta la història dels Beatles des de la formació fins a la separació. L’edifici està situat prop del Royal Albert Dock (patrimoni de la humanitat de la Unesco, per cert) i convida els visitants a fer un viatge immersiu per la vida, l’època, la cultura i la música dels Beatles. La col·lecció permanent inclou una gran varietat de records autèntics, com ara instruments originals, roba, les ulleres de John Lennon, la bateria de Ringo Starr, fundes d'àlbums poc comuns, fotografies mai vistes i lletres de cançons manuscrites. Les audioguies gratuïtes ofereixen informació, imatges i entrevistes en vídeo narrades per Paul McCartney, Ringo Starr i, fins i tot, la germana de John Lennon, Julia Baird. L'entrada costa 16 lliures.

The Beatles’ Childhood Homes Tour

The Beatles' Childhood Homes Tour porta els visitants fins a la casa de la infància de John Lennon, a l'interior de Mendips, i a 20 Forthlin Road, la casa de la infància de Paul McCartney. El National Trust, organització benèfica independent per a la conservació del medi ambient i el patrimoni d'Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord, ofereix l'única visita que permet als visitants pegar una mirada als interiors. Aquestes dues cases dels suburbis de Liverpool són el lloc on John i Paul van créixer, van practicar la seua música i van escriure algunes de les primeres cançons dels Beatles, com ara Please please me, I call your name i She loves you. Si hi voleu assistir, recomanem que compreu les entrades amb antelació. L'horari setmanal varia segons la temporada.

The Cavern Club

Els Beatles van actuar a The Cavern un total de 292 vegades del 9 de febrer del 1961 al 3 d'agost del 1963. Hui els fans poden reviure els primers dies amb The Cavern Club Beatles, una banda d'homenatge més que convincent. Aquest grup de músics local ha aconseguit dominar l'aspecte i el so tan icònic dels Beatles. Al llarg de l'any, The Cavern Club Beatles ofereix un espectacle teatral els dissabtes al The Cavern Live Lounge, així com un espectacle més relaxat els divendres. A l'estiu, els diumenges també hi ha un espectacle de grans èxits. Ací també recomanem que adquiriu les entrades amb antelació, especialment per a l'espectacle del dissabte a la nit. Hotel Hard Days Night

Els Beatles van actuar a The Cavern un total de 292 vegades
Els Beatles van actuar a The Cavern un total de 292 vegades / Valencians al món

El Hard Days Night Hotel

Situat al cor de Liverpool, és l'únic hotel del món inspirat en els Beatles. Ocupa un edifici de l’any 1884. Les 110 habitacions estan dissenyades seguint els contorns de l'edifici original i la decoració inclou obres d'art inspirades en la banda.

Visiteu el saló de l'hotel si voleu fer-vos una última copa després d'un espectacle a The Cavern. El Lounge and Bar exhibeix una de les imatges imprescindibles de l'hotel: una foto presa a Childwall Fiveways dels grups de Merseybeat en els anys seixanta, entre els quals hi ha els Beatles. De la mateixa manera, també podreu veure objectes, fotos, llibres i poemes relacionats amb els Beatles.

Finalment, visiteu l’estàtua de bronze dels Beatles, que trobareu si passegeu pel Pier Head. La van inaugurar el desembre del 2015 per a celebrar els cinquanta anys de l'últim concert a Liverpool. Exactament, és enfront del conjunt d'edificis coneguts com les Tres Gràcies: Royal Liver, Cunard i el del Port. S’hi pot arribar a peu des del centre de la ciutat.

També et pot interessar

stats