Ximos

Fàcil
35 minuts
4 persones

Magdalena, festa plena!

Ximos
Ximos
10 de març 2023 - 19:59

Comencem el nostre tour per la gastronomia de les festes de la Magdalena amb una cosa que no és ni dinar, ni sopar, ni esmorzar, sinó tot alhora: els ximos. Una de les receptes castellonenques més conegudes que segur es cuina a muntó durant estos dies.

Prepara els ingredients!

  • 4 panets menuts o “pucetes”
  • 2 tomaques
  • 1 pimentó roig
  • 1 ceba
  • 1 llanda de tonyina en oli d’oliva
  • 2 ous durs
  • 2 ous frescos
  • Pinyons
  • Llet
  • Bicarbonat
  • Oli d’oliva 0,4
  • Sal
  1. Sofregim la ceba i el pimentó.
  2. Hi afegim la tonyina, els pinyons i la tomaca ratllada.
  3. Ho rectifiquem de sal i hi agreguem bicarbonat.
  4. Hi afegim els ous durs i ho deixem sofregir a foc baix.
  5. Deixem refredar el sofregit.
  6. Tallem la punta dels panets i els llevem la molla.
  7. Farcim els panets amb la mescla i els tapem de nou.
  8. Passem els panets per llet i per ou batut.
  9. Els fregim en oli abundant i els reservem sobre paper absorbent.

El seu origen

Els ximos són una recepta molt tradicional a Castelló, no hi ha celebració en la qual no es facen. Encara que se’n poden trobar durant tot l'any en la majoria de forns de pa i pastisseries de la capital de la Plana, quan més es consumeixen és per les festes de la Magdalena, precisament pel seu caràcter popular, per poder-se preparar amb antelació i perquè són fàcils de transportar. Resulta excel·lent com a esmorzar o com a sopar informal, i és ideal per a eixir d'excursió.

Conta una xarrada popular que el ximo va nàixer de l’amor entre un entrepà de tonyina amb tomaca i una llesca d’ou. Aquells més observadors s'adonaran, al llarg de la recepta, que esta elaboració és molt popular també en altres punts de la Comunitat Valenciana, on es coneix amb el nom de “pepito”. Per Castelló també es poden trobar ximos fets amb olives, anxoves i fins i tot amb botifarra.

També et pot interessar

stats