Truita d'arròs
De l'Alt Maestrat
Ens n’anem cap a terres de l’Alt Maestrat per a cuinar una truita d’arròs, que més que una truita, és com una sopa. No sabem explicar-ho bé, és millor fer la recepta per a veure-ho clar.
Pren nota!
Ingredients
- 2-3 ous
- 2 cullerades soperes d’arròs
- 2 alls
- Julivert fresc
- Paltrota
- Oli OVE
- Sal
Per al caldo de carn:
- 1 kg d’ossos variats de vedella
- 5 l d’aigua
- 2 carlotes
- 1 branca d’api
- 1 porro
- 1 tomaca
- 1 ceba
- 1 got de vi negre
- Llorer
Elaboració
- Enfornem a 180 ºC els ossos i les verdures durant 1 hora.
- Les posem a coure en una olla amb aigua.
- Desglacem la safata de forn amb el vi.
- Aboquem els sucs a l’olla i ho deixem coure durant 3-4 hores, aprox.
- Batem els ous amb els alls i el julivert picats i l’arròs.
- Fem una truita amb esta mescla.
- Li afegim una mica del caldo de carn.
- Hi incorporem uns trossets de paltrota.
- Ho deixem coure 20 minuts a foc baix.
- Ho servim ben calent.
Nutrició: caldo de carn
Si el caldo es fa de manera casolana, amb carn fresca, sense additius ni sal, i es desgreixa oportunament, és un magnífic producte, molt saludable, que permet extraure els nutrients i els col·làgens dels ossos i de la carn. De la mateixa manera , com més temps es coga, més sabor tindrà, i podem dir el mateix sobre els nutrients: com més llarga siga la cocció, més nutrients de la carn es transvasaran al caldo.
Si adquirim caldos comercials, per molt que porten els termes “casolà”, “natural”, o “tradicional” i que es facen com a casa, però en grans quantitats, ens hem de fixar en el percentatge mínim de producte que porten, si porten additius i conservants, i principalment en el contingut en sal, que sol ser el punt “dèbil” d’estos caldos. Si trobem un caldo amb més cos o més consistent, segurament serà perquè porta algun tipus de midó. Perquè ho entenguem tots i totes, hi ha caldos i després hi ha “aigua amb coses”.