Tallarins al “ragú”

Fàcil
150 minuts
4 persones

Salsa bolonyesa per als amics

Tallarins al “ragú”
Tallarins al “ragú”
28 de juny 2023 - 19:59

Viatgem de nou a Itàlia per a cuinar una recepta de tagliatelle al ragú, és a dir, tallarins al ragú, o el que és el mateix: tallarins amb salsa bolonyesa. Els pots anomenar com més t'agrade, que estaran igual de bons!

Els ingredients també són els mateixos:

  • 300 g de carn picada de vedella 
  • 150 g de pasta de tomaca concentrada
  • 150 g de cansalada viada
  • 1 carlota
  • 1 ceba
  • 1 api
  • Caldo de carn
  • Formatge parmesà
  • Pebre negre
  • Llet
  • Oli OVE
  • Sal 

Per a la pasta:

  • 400 g de farina
  • 4-5 ous 
  1. Trossegem la cansalada, la salpebrem i la sofregim en una paella.
  2. Hi incorporem la carn picada, salpebrada prèviament.
  3. Hi afegim la ceba, l’api i la carlota.
  4. Hi agreguem pebre roig, tomaca concentrada, pinyons, ho cobrim amb caldo de carn i ho deixem sofregir, a foc lent.
  5. Al final de la cocció, hi aboquem una mica de llet.
  6. Per a la pasta, mesclem la farina amb els ous i ho pastem bé.
  7. Passem la pasta per la laminadora i la tallem.
  8. La bollim en aigua abundant durant 3 o 4 minuts.
  9. Servim els tallarins amb la salsa i formatge parmesà ratllat.

"Ragú" o salsa bolonyesa?

Aquesta salsa amb carn és originària de la Gàl·lia (la França romana) i a causa del gran trànsit d’estudiants que hi ha hagut sempre a Bolonya, va arrelar allí, on va començar a utilitzar-se en multitud de receptes i fins a estendre’s per tota Itàlia. 

Però a Bolonya aquesta salsa ha sigut sempre coneguda com ragú (que ve del verb francés ragoûter, que vol dir “obrir l'apetit”), i originàriament tampoc portava tomaca (la tomaca no va arribar a Europa ni a Itàlia fins al segle XVI). En resum, esta salsa va començar a ser coneguda com salsa bolonyesa, però a Bolonya mai l’han anomenada així. Els plats que la porten s’anomenen “al ragú”.

També et pot interessar

stats