Perol de carns
Per als amants dels guissos casolans
Hui cuinarem una recepta típica de la comarca de l’Alcalatén que ens transportarà a aquella època on es cuinava la carn per a guardar-la dins d’orsetes. Una elaboració molt senzilla amb la que, si la fem correctament, aconseguirem una carn tendra, aromàtica i molt gustosa.
Ingredients
- Llomello de porc
- Costelles de porc
- Llonganisses
- Botifarres de ceba i d’arròs
- 3 tomaques madures
- 1 pimentó verd
- 4 Alls
- Pebre negre
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Fregim les carns i els embotits en oli abundant.
- Els traiem del foc i els deixem refredar.
- Els introduïm en perols de fang o pots de vidre, i els cobrim amb oli cru.
- Per a la conserva de llomello amb pisto, tallem el llomello i el bollim a foc baixet.
- Sofregim els alls, el pimentó i la tomaca.
- Hi afegim el llomello cuit amb una mica del caldo de la cocció.
- Ho rectifiquem de sal i pebre, i ho reservem.
- Esterilitzem uns pots de vidre i els omplim amb el sofregit.
- Tanquem els pots i els bollim cap per avall durant 30 minuts.
Les orsetes
Els recipients que hem emprat es diuen orses, i, si et fixes, porten un vernís especial a l’interior que li lleva la portositat al fang. S’empraven per a guardar cereals, llegums, sucre… però sobretot per a guardar la carn de la matança del porc, que es cuinava i es conservava dins l’oli i així tenies carn per a tot l’hivern.