Perdius en escabetx
“La perdiu és dolenta, si no es menja calenta”
La perdiu és una au que sempre ha estat molt present en la nostra gastronomia i en la nostra cultura. Hui la farem en escabetx, una recepta molt senzilla amb un dels productes gurmet més preuats. I no sol ser barat, no.
Ací estan els ingredients:
Ingredients
- 4 perdius
- 2 carlotes
- 2 cebes
- 4 alls
- 250 ml de vi blanc
- 250 ml de vinagre
- 750 ml d’oli OVE
- Fulles de llorer
- Pebre negre
- Sal
Elaboració
- Salpebrem i rossegem les perdius netes en una cassola amb oli abundant, i les reservem.
- En el mateix oli, ofeguem les carlotes i la ceba amb els alls sencers i llorer.
- Hi afegim el vi, el vinagre, les perdius i ho deixem coure a foc lent fins que les perdius estiguen tendres.
- Per a fer la conserva, deixem que les perdius es gelen i les fiquem en pots de vidre esterilitzats.
- Hi repartim les verdures i ho cobrim amb el caldo de la cocció.
- Tanquem els pots i els coem 30 minuts al bany de maria.
L'escabetx
Aquesta és una recepta tradicional a la comarca de l’Alt Maestrat. Els escabetxos solen ser molt comuns a les comarques d’interior. Els camins que porten a l’escabetx són amples i variats. Podem preparar-ne només en vinagre, amb una combinació en proporcions semblants d’oli i vinagre o amb una mescla igual d’oli i vi blanc. L’enginy humà ha ideat al llarg de la història tot tipus de sistemes per a conservar aliments: fumats, curats en sala, secats a l’aire lliure i, com no, la conserva en llauna, que possiblement siga el mètode més estés i usat a tot el món.