Pastissets de Nadal
Imprescindibles
El forn s’ompli de records amb els pastissets de Nadal, dolços que acaricien la taula i l’ànima. La massa suau abraça farcits de moniato i cabell d’àngel, fent brollar l’essència d’una festa casolana. Tradició valenciana que perdura i que des de La cuina de Morera aportem el nostre granet perquè ho siga sempre.
Ingredients
Per a la massa:
- 1 ou
- 500 g de sucre
- 500 g de farina
- 100 ml d’oli
- 100 ml de cassalla
Per al farcit:
- 750 g de confitura de moniato
- 500 g de sucre
Elaboració
- Barregem farina, sucre, oli i cassalla.
- Deixem reposar la massa.
- Preparem el farcit de moniato a una mànega pastissera.
- Fem boletes i les aplanem.
- Les farcim i les tanquem en forma de mitja lluna.
- Enfornem a 210 °C durant 30 minuts.
- Els empolvorem amb sucre.
El moniato i els dolços
El moniato, originari d’Amèrica, arribà a Europa al segle XVI junt amb la creïlla i la dacsa. A València es va popularitzar com a farcit de dolços, especialment dels pastissets de moniato, documentats ja al segle XVIII i molt habituals per Nadal i Pasqua. Amb l’abaratiment del sucre, més famílies van poder elaborar-los, i les monges dels convents en perfeccionaren les receptes. Amb el temps, es van estendre per molts pobles valencians amb variants locals, convertint-se en un dolç d’hivern que reconforta i escalfa durant els mesos més freds.