Olla gitana

Fàcil
40 minuts
4 persones

Tradició vegetariana

Olla gitana
Olla gitana
08 de juny 2023 - 19:59

Hui preparem un plat vegetarià, però dels que formen part del receptari tradicional. Parlem de l'olla gitana, una recepta molt habitual a les comarques del sud d’Alacant i a Múrcia que tradicionalment es cuinava en cassola de fang sobre foc de llenya.

Pren nota!

  • 400 g de carabassa
  • 250 g de fesols cuits
  • 250 g de cigrons cuits
  • 190 g de bajoqueta ampla
  • 2 tomaques 
  • 2 peres
  • 1 ceba
  • Pebre roig dolç
  • Aigua
  • Alls
  • Oli OVE
  • Sal

Per a la picada:

  • 3 llesques de pa dur
  • Ametles
  • Herba-sana fresca
  • Vinagre de poma
  1. En una cassola, sofregim la ceba amb uns allets.
  2. Hi afegim pebre roig, la tomaca i ho deixem sofregir.
  3. Hi agreguem la carabassa, la bajoqueta, les creïlles, ho cobrim amb aigua i ho deixem coure a foc lent.
  4. Fregim en una paella el pa i les ametles.
  5. Ho piquem en un morter amb herba-sana i vinagre.
  6. Incorporem a l’olla els llegums cuits i la picada, i ho deixem coure uns 20 minuts més.
  7. Al final de la cocció, hi agreguem les peres trossejades.
  8. Ho deixem coure cinc minuts, ho deixem reposar i ho servim.

Herba-sana i menta: són el mateix?

L’herba-sana, de fet, és un tipus de menta. Es pareixen tant perquè pertanyen a la mateixa família, per això la menta també es coneix com “menta piperita”.

  • Les fulles de menta són més verdes, més allargades i més punxegudes, amb unes branques més grosses i robustes que les de l’herba-sana.
  • L’herba-sana és més redoneta, més fràgil i les fulles són més rugoses.
  • En l’aroma sí que s’aprecia més diferència: el de la meta és més intens, fresc i anisat.

També et pot interessar

stats